2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2021. Április 22. 13:19, csütörtök | Világ
Forrás: NASA / CNN

A NASA a SpaceX segítségével térne vissza a Holdra

A NASA a SpaceX segítségével térne vissza a Holdra

A magáncég feladata az lesz, hogy a hosszabb felszíni küldetések idejére biztosítsa a leszállóegységet.

Az amerikaiak hosszú évek óta fáradoznak azon, hogy visszatérjenek a Holdra, és most egy lépéssel közelebb kerültek céljukhoz.

A hivatalos közlemény szerint a Space Launch System és az Orion párosa lesz továbbra is a középpontban, ezek juttatnák el a következő két amerikai űrhajóst állandó kísérőnk felszínére. Az Orion összesen 4 személynek adna helyet, a leszállásnál azonban már a SpaceX közreműködésére számítanak, amely a Human Landing System (HLS) néven, a Starship tapasztalataira építve oldaná meg a feladatot, egy méretes kabinnal, valamint két légzsilippel, a hosszabb séták érdekében. A szerződés értéke 2,89 milliárd dollár, ennek kapcsán kiemelt szempontnak számít a Falcon 9 rakétákkal begyűjtött tudás és gyakorlat, a jelenleg zajló kísérletek, valamint a Dragon-kapszulák sikere, ezért is nyerte el a tendert Elon Musk cége.

Az idők változását jelzi, hogy a NASA egymaga már nem tűnik alkalmasnak a teljes művelet végrehajtására, közleményükben pedig többek között a női egyenjogúság iránti elkötelezettségüket emelik ki – a felszínre lépő, majd pedig nagyjából egy hetet ott eltöltő páros egyik tagja mindenképpen nő lesz. A küldetés egyben a 21. század első ilyen expedíciója lesz, a hosszabb tervek között azonban szerepel a Gateway-állomás felépítése, valamint az ehhez kapcsolódó, a Holdon való hosszabb tartózkodást biztosító platformok létrehozása. A fenti tender kapcsán megjegyzik továbbá, hogy a SpaceX már hosszabb ideje dolgozik velük együtt a HLS részleteinek tisztázásán, különösen ami a biztonság területét illeti.

Az ügynökség egy másik fejlesztése, a 2006-ban elindult New Horizons eközben fontos mérföldkövet ért el, a szonda ugyanis már 50 CSE távolságra van a Naptól, ötödikként teljesítve a hatalmas távot. Ez csaknem 7,5 milliárd km-t jelent, a kétoldalú kommunikációhoz emiatt 14 órára van szükség. A tervek szerint a 2030-as évek közepéig folytatják a küldetés, hacsak valami nem jön közbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.