2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2022. Július 05. 06:30, kedd | Világ
Forrás: NPR • BBC Breakfast

A mobiltelefon feltalálója üzent az emberiségnek

A mobiltelefon feltalálója üzent az emberiségnek

Martin Cooper szerint túlzásba estünk. Az első hordozható készülék atyja például minimális időt tölt el telefonján, és ezt ajánlja minden embernek.

Az okostelefonok területe az egyik kiemelt kategóriának számít oldalunkon, ami nyilván annak köszönhető, hogy napjainkban már a többség is ezen hordozható kütyüket részesíti előnyben. Egy most közölt interjúból viszont kiderült, hogy a mobiltelefonok feltalálója egyáltalán nem ért ezzel egyet, szerinte inkább a valós életben kellene több időt töltenünk.

Martin Cooper, aki annak idején a Motorolának dolgozva dobta össze az első hordozható mobiltelefont, a napokban a BBC Breakfast műsorában beszélt szokásairól, illetve a telefonozással kapcsolatos véleményéről. Az egyik műsorvezető kérdésére válaszolva elmondta, hogy azok, akik napi 5-6 órát töltenek készülékükön, túlzásba esnek, ehelyett inkább a valóságban kellene életüket építgetniük. A választ igyekezett viccesre venni, azonban ez még így is komoly figyelmeztető jel lehet azok számára, akik telefonjukon csüggenek – a trend alakulását jól mutatja, hogy egy tavaly közölt amerikai felmérés alapján az ottani válaszadók csaknem fele tölt ennyi időt naponta készülékével, 11 százalék pedig már 7 óránál is több időt fordít erre.

Cooper eredetileg még a hetvenes évek elején állt elő a mobiltelefon ötletével, mivel nem igazán tetszett neki az autóhoz kötött készülék koncepciója. A Motorola látott fantáziát az elképzelésben, több millió dollárt költöttek a projektre, amely (a meglévő tapasztalat és a különböző, így például a rendőrautókban használt megoldások révén) alig 3 hónap alatt meghozta az első komoly eredményt. A Motorola DynaTAC 8000X jól szerepelt a teszthívás alatt, bár onnantól számítva még 10 évet kellett várni a nyilvános értékesítésekre. A telefon amúgy 22 cm hosszú volt, kereken 1 kg-ot nyomott, akkumulátora alig 25 percen át bírta, annak feltöltése viszont 10 órát vett igénybe – mindezt 4 ezer dollárért kaptuk meg, bár az inflációval együtt ez ma sokkal, sokkal nagyobb összeg lenne.

A szakember nemrég Cutting the Cord néven publikálta saját könyvét, azóta pedig több stúdió is megkereste egy esetleges film elkészítésének ötletével.

Címkék: üzenet, Martin Cooper

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.