2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2021. Augusztus 27. 10:59, péntek | Tech
Forrás: Nyitókép: NIST

A mesterséges intelligencia rövid időn belül megértheti az emberi nyelvet

A mesterséges intelligencia rövid időn belül megértheti az emberi nyelvet

Ez kell ugyanis ahhoz, hogy a jövő gyárait csupán az emberi beszéd ellenőrizhesse, karban tartsa és vezesse.

A létesítmények elvileg könnyen digitalizálhatók megfelelő szenzorok és számítógépes rendszerek felszerelésével. A probléma azonban az, hogy a különböző gépekkel kapcsolatos információk nem érhetők el digitális formában. Amennyiben egy mesterséges intelligencia értelmezni tudná az emberi beszédet és mindegyik rendelkezésre álló adatot képes lenne felhasználni, akkor az komoly előrelépést jelentene. A Bécsi Műszaki Egyetem munkatársai ezen dolgoznak dr. Fazel Ansari vezetésével. A szakember szeretné az ember és a gép közötti együttműködést hatékonyabbá tenni. Ehhez azonban előbb tisztázni kell, hogy ha a két fél kommunikál egymással, akkor az hogyan történjen: a gépek nyelvén, táblázatok és számkódok formájában vagy emberi nyelven.

A kutató szerint ha sikerül a természetes emberi beszédet az iparban alkalmazott mesterséges intelligenciák számára érthetővé tenni, akkor egy hatalmas kiegészítő információmennyiség válhat elérhetővé. Elolvashatók lesznek az elmúlt évtizedek ipari anyagai, gépi feljegyzései. Ráadásul egy mesterséges intelligencia az embereknél sokkal átfogóbban és precízebben ismerheti fel a különböző mintákat az adatmennyiségeket, például a rendszeresen jelentett tipikus problémákat, amelyekkel a nagyobb problémák előzhetők meg. Az ilyen esetekben a technológia még időben javasolhat ellenintézkedéseket.

Az emberi szövegek gépeknek való lefordítása ugyanakkor egyáltalán nem könnyű. A legnagyobb gond az, hogy nem lehet egyetlen tökéletes mesterséges intelligenciát kifejleszteni, amely azután mindenfajta tetszőleges gyár esetében alkalmazható. Ehelyett minden üzemhez és berendezéshez egyedi megoldásokat kell készíteni. Sőt, a technológiának meg kell értenie az emberek szerepét is a folyamatokban. A szövegeknél nem csupán bizonyos fogalmak észleléséről van szó, hiszen az algoritmusok napjainkban már a pozitív és a negatív értékeléseket is meg tudják különböztetni, s képesek megérteni az összefüggéseket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.