2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Július 12. 09:34, szerda | Életmód
Forrás: teraz.sk

A kullancs-encephalitis-szal külföldön is megfertőződhetünk

A kullancs-encephalitis-szal külföldön is megfertőződhetünk

A szakértők szerint a kullancs-terjesztette agyvelőgyulladás elleni leghatékonyabb megelőzés a védőoltás. Ezt részben az egészségbiztosítók fedezik.

A kullancsencephalitis nem csak Szlovákiában jelent kockázatot, külföldön is megfertőződhet. A betegség elleni leghatékonyabb megelőzés a védőoltás. Erre figyelmeztetett Jana Kerlik epidemiológus a besztercebányai Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ) munkatársa.

"A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás Európa és Ázsia magas kockázatú területein fertőződhet meg. A kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás eseteit több mint 20 európai országban regisztrálták, a legtöbb esetet Litvániából, Szlovéniából és a Cseh Köztársaságból jelentették" - mondta.

A Cseh Köztársaságból jelentik minden évben a legtöbb esetet. "A legveszélyeztetettebb területek elsősorban a dél-csehországi régióban, Vysočina, Pardubice és Zlín régióban találhatók" - tájékoztatott Kerlik. Szerinte Ausztria is a veszélyeztetett területek közé tartozik. "Az ottani megbetegedési arány azonban csökkenő tendenciát mutat az osztrák lakosság magas oltási arányának köszönhetően" - tette hozzá.

Az elmúlt években a kullancsencephalitis kockázatos területei északabbra és magasabb fekvésű területekre költöztek - mondta. "Az éghajlatváltozás a valószínűsíthető ok" - jegyezte meg. Rámutatott, hogy Hollandiában, Belgiumban és az Egyesült Királyságban nemrég regisztrálták az első eseteket.

A szakértők szerint a kullancsencephalitis elleni leghatékonyabb megelőzés a védőoltás. Ezt részben az egészségbiztosítók fedezik. "Egész évben be lehet oltatni magunkat, bár a legjobb a téli hónapokban, a kullancsok aktivizálódása előtt. Nyáron lehetőség van gyorsított oltási séma alkalmazására, amelyben a szervezet teljes védelme a kullancsencephalitis vírus ellen négy héttel az első adag oltóanyag beadása után következik be" - mondta a járványügyi szakember.

A kullancsencephalitis egy akut fertőző vírusos betegség, amely a központi idegrendszert érinti. A fertőzött kullancsok mellett bizonyos élelmiszerekkel is terjedhet, különösen veszélyeztetettek a pasztőrözetlen kecske- és juhtejtermékek. A betegség hosszú távú hatásai sokfélék lehetnek - fejfájás, fáradtság, memória- és koncentrációzavar, bénulás, és magas kockázatú esetekben akár halállal is végződhet.
Forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.