2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2020. November 05. 11:52, csütörtök | Kzélet
Forrás: TASR

A köztársasági elnök tisztelettel adózott Daniel Tupý emlékének

A köztársasági elnök tisztelettel adózott Daniel Tupý emlékének

Zuzana Čaputová, a Szlovák köztársaság elnöke szerdán tisztelettel adózott a meggyilkolt diák, Daniel Tupý emlékének. Virágot helyezett el az extrémizmus áldozatainak emlékművénél a pozsonyligetfalui Tyrš-rakparton.

Juraj Šeliga (Za ľudí), a parlament alelnöke szintén tiszteletét fejezte ki. "Daniel Tupý erőszakos halála rámutatott az újkori fasizmus és szélsőségesség terjedésére, valamint a rendőrség akkori képtelenségére, hogy megvédje a polgárokat az erőszaktól. Habár társadalmunk azóta hosszú utat tett meg, az eltérő nézet és meggyőződés elleni gyűlölet sajnos még mindig itt van," közölte Čaputová a közösségi hálón.

Az államfő ebből az alkalomból megjegyezte, hogy a diák családjának nem szolgáltattak igazságot és szerettei traumája 15 év után is fennmaradt. "Bízom benne, hogy más múltbeli esetekhez hasonlóan, ebben is változás történik, az elkövetőket pedig elítélik és megbüntetik. Nemcsak Daniel szüleinek, hanem az egész társadalomnak szüksége van erre," mondta Čaputová. Šeliga is virágokat helyezett el az emlékműnél. Tupý meggyilkolását emlékeztetőként és tragikus fordulópontként jelölte meg, amelynek állandóan erre a három dologra kell minket emlékeztetnie: "A gyilkos utáni nyomozást addig kell folytatni, amíg igazságos büntetésben nem részesül. Határozottan el kell utasítanunk a gyűlöletet és erőszakot - annál is inkább, ha szélsőséges vagy bűnözői háttérrel rendelkező cselekményről van szó," mondta Šeliga hozzátéve, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy Szlovákia biztonságos hely legyen.

Szerdán 15 év telt el a 21 éves diák, Daniel Tupý gyilkossága óta. Az egyik legsúlyosabb bűncselekmény, amely Szlovákiában történt, még mindig tisztázatlan, elítéltek nélkül. A bűntényre 2005. november 4-én, az esti órákban került sor. Pozsonyban a tyrš-rakparti parkban, késsel és boxer gyűrűvel felfegyverzett álarcosok csoportja megtámadta a diákokat. Tanúk szerint a támadás mindössze egy percig tartott. Hat ember szenvedett sérülést, egyiküket súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Az akkor még csak 21 éves Daniel Tupý nyolc szúrt sebet szerzett, sérüléseibe belehalt.

Címkék: Caputova, Daniel Tupy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.