2023. november 29, szerda - Taksony

Hírek

2023. November 20. 10:58, hétfő | Kzélet
Forrás: Teraz.sk

A kormány meghosszabbítaná a határellenőrzéseket

A kormány meghosszabbítaná a határellenőrzéseket

A kormány december 23-ig szeretné meghosszabbítani az ellenőrzést a magyar határon. Az ok az illegális migráció. A meghosszabbításra vonatkozó javaslatot a hétfői ülésen tárgyalják.

Az ülésen több tárca is nyújtott be javaslatot egyes törvények módosítására.

A környezetvédelmi minisztérium a vízügyi törvény módosítását terjesztette elő, amelyben a szennyvízkibocsátás mértékét tárgyalják. A legfeljebb 50 lakost kiszolgáló, kis szennyvíztisztító-telepek tulajdonosai így 2028. december 31-ig nyújthatnának be kérelmet az állami vízügyi hatósághoz.

A tárca egy másik pontban a környezetvédelmi pályázatokat kívánja módosítani. A javaslat szerint az alap köteles lenne megtéríteni a javítási összeget annak az ingatlannak a tulajdonosának, amelyen a környezeti hatás általi károkat helyreállították. A törvényjavaslat célja a törvény jelenlegi megfogalmazásában lévő ellentmondás megszüntetése.

A kabinet megvizsgálja a Kuenz-SK vállalatnak nyújtott beruházási ösztönzőt, amely a Kehnyecben (Kassa-vidék) található, konténerkezelő daruk gyártására szolgáló üzem termelésének bővítésére irányul. Az anyag szerint a vállalat 19 millió eurót fektet be és 15 új munkahelyet teremt 2028 végéig.

A benyújtott pontok szerint az FTE Automotive Slovakia vállalatnak jövedelemadó-kedvezmény formájában mintegy 17,5 millió euró összegű állami beruházási ösztönzőt kellene kapnia. A vállalat több mint 35 millió eurós beruházást tervez az eperjesi járásban, hogy diverzifikálja jelenlegi termelését. A tervek szerint 2030-ig 365 új munkahelyet teremt.

A pénzügyminisztérium azt is javasolja, hogy a közlekedési minisztérium legyen felelős az állami költségvetésből, állami alapokból és az önkormányzatok költségvetéséből fenntartott lakások bérleti díjának szabályozásáért.

A miniszterek ötödik ülésükön a tervek szerint megvitatják az idei év első felében bekövetkezett árvizek lefolyásáról és következményeiről szóló jelentést is. Az árvizek 234 695 eurónyi kárt okoztak és hét régiót érintettek.

Forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2023. November 21. 15:20, kedd | Kzélet

A parlament megszavazta a bizalmat az új Fico-kormánynak

A miniszterelnök a múlt héten ismertette a kormányprogramot a képviselőkkel, és bizalmat kért a parlamenttől. A négy napon át tartó vitában több mint 70 képviselő szólalt fel, főként az ellenzék részéről.

2023. November 16. 09:38, csütörtök | Kzélet

ÁTTEKINTÉS: Mutatjuk, mely élelmiszerek lettek olcsóbbak és melyek drágultak

Az áremelkedés ismét lelassult. Az október kedvezőbb volt, mint a szeptember, és éves szinten a 7 százalék köré jutottunk. Ennél is fontosabb, hogy az élelmiszer-infláció is egyszámjegyű lett.

2023. November 14. 12:48, kedd | Kzélet

December 10-én helyezik forgalomba a Leo Express szerelvényeit

A Leo Express december 10-én kezdi meg működését a Pozsony-Komárom vonalon. A társaság napi közel 100 járatot tervez üzemeltetni.

2023. November 13. 12:58, hétfő | Kzélet

A kormány elfogadta a négy évre szóló programját

Az új Fico-kormány véget kíván vetni az igazságszolgáltatással való politikai célú visszaéléseknek, és nyugodt, biztonságos életet ígér a polgároknak.