2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2023. November 13. 12:58, hétfő | Kzélet
Forrás: Teraz.sk

A kormány elfogadta a négy évre szóló programját

A kormány elfogadta a négy évre szóló programját

Az új Fico-kormány véget kíván vetni az igazságszolgáltatással való politikai célú visszaéléseknek, és nyugodt, biztonságos életet ígér a polgároknak.

A kormány hétfőn hagyta jóvá a programot. Ezt követően benyújtja a programnyilatkozatát a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának, és bizalmat kér a parlamenttől.

"A Szlovák Köztársaság kormányának programnyilatkozata olyan körülményekre és eseményekre kíván reagálni, amelyek jelentősen befolyásolják a Szlovák Köztársaság politikai, gazdasági, pénzügyi, szociális és jogi helyzetét, valamint helyzetét a világban" - áll a kabinet anyagában.

Az új kormány egy erős szociális és jogállamot preferál, amely a jól működő és a szükséges mértékben szabályozott piacgazdaság elvein alapul - áll a programnyilatkozatban. Kijelenti, hogy minden szinten helyreállítja a partnerországokkal folytatott párbeszédet, és a partnerek jogos követeléseit tisztelettel kezeli majd.

Ugyanakkor meg akarja tenni a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy Szlovákiát modern és hatékony állammá alakítsa, amely hangsúlyt fektet a szociális biztonságra, a jó és versenyképes üzleti környezetre, az oktatás és az egészségügy minőségének javítására, valamint az igazságszolgáltatásba és a jogállamiságba vetett közbizalom megerősítésére. "A fontos nemzeti, illetve társadalmi-gazdasági célok azonban nem teszik lehetővé, hogy az új szlovák kormány tovább növelje a védelmi kiadásokat" - mutatott rá a kabinet.

A kormány figyelmet kíván fordítani a nemzeti önbecsülésre, a szuverenitás, az államiság és az egészséges hazafiság megerősítésére, az állami szimbólumok, a nemzeti és kulturális hagyományok tiszteletére.

"A kormány továbbra is támogatni fogja az ukrajnai konfliktus olyan megoldásait, amelyek a nemzetközi jog elvein alapulnak, beleértve Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül, valamint az önvédelemhez való eredendő jogát" - mondja ki a nyilatkozat.

Az alkotmány szerint minden új kormánynak a kinevezését követő 30 napon belül meg kell jelennie a Nemzeti Tanács előtt, ismertetnie kell programját és bizalmat kell kérnie.

Forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 03. 18:28, szerda | Kzélet

M. ŠIMKOVIČOVÁ: Az STVR függetlenebb lesz, mint az RTVS

Épp a Východná Fesztivált szervezzük, amely csütörtöktől vasárnapig tart. Már nagyon várom, és népviseletbe öltözve fogok oda ellátogatni - mondta a miniszter a TASR TV-nek.

2024. Július 01. 09:51, hétfő | Kzélet

A gyermek sürgősségi osztályok működése rövidül, tíz közülük megszűnik

Ezek a galántai, kassa vidéki, mezőlaborci, miavai, námesztói, vágújhelyi, pöstyéni, rózsahegyi, kisszebeni és szenicei járások sürgősségi osztályai.

2024. Június 20. 10:40, csütörtök | Kzélet

A képviselők a médiaszolgáltatási törvény módosítását tárgyalják

Az RTVS módosításairól szóló vita korlátozott, legfeljebb 12 órán keresztül tarthat.

2024. Június 11. 10:09, kedd | Kzélet

Vége a veszélyes időjárásnak, azonban kellemetlen változás vár ránk

Véget ér a néhány napos esős és viharos időjárás térségünkben, de a változás nem lesz túl kellemes.