2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. November 13. 12:58, hétfő | Kzélet
Forrás: Teraz.sk

A kormány elfogadta a négy évre szóló programját

A kormány elfogadta a négy évre szóló programját

Az új Fico-kormány véget kíván vetni az igazságszolgáltatással való politikai célú visszaéléseknek, és nyugodt, biztonságos életet ígér a polgároknak.

A kormány hétfőn hagyta jóvá a programot. Ezt követően benyújtja a programnyilatkozatát a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának, és bizalmat kér a parlamenttől.

"A Szlovák Köztársaság kormányának programnyilatkozata olyan körülményekre és eseményekre kíván reagálni, amelyek jelentősen befolyásolják a Szlovák Köztársaság politikai, gazdasági, pénzügyi, szociális és jogi helyzetét, valamint helyzetét a világban" - áll a kabinet anyagában.

Az új kormány egy erős szociális és jogállamot preferál, amely a jól működő és a szükséges mértékben szabályozott piacgazdaság elvein alapul - áll a programnyilatkozatban. Kijelenti, hogy minden szinten helyreállítja a partnerországokkal folytatott párbeszédet, és a partnerek jogos követeléseit tisztelettel kezeli majd.

Ugyanakkor meg akarja tenni a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy Szlovákiát modern és hatékony állammá alakítsa, amely hangsúlyt fektet a szociális biztonságra, a jó és versenyképes üzleti környezetre, az oktatás és az egészségügy minőségének javítására, valamint az igazságszolgáltatásba és a jogállamiságba vetett közbizalom megerősítésére. "A fontos nemzeti, illetve társadalmi-gazdasági célok azonban nem teszik lehetővé, hogy az új szlovák kormány tovább növelje a védelmi kiadásokat" - mutatott rá a kabinet.

A kormány figyelmet kíván fordítani a nemzeti önbecsülésre, a szuverenitás, az államiság és az egészséges hazafiság megerősítésére, az állami szimbólumok, a nemzeti és kulturális hagyományok tiszteletére.

"A kormány továbbra is támogatni fogja az ukrajnai konfliktus olyan megoldásait, amelyek a nemzetközi jog elvein alapulnak, beleértve Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül, valamint az önvédelemhez való eredendő jogát" - mondja ki a nyilatkozat.

Az alkotmány szerint minden új kormánynak a kinevezését követő 30 napon belül meg kell jelennie a Nemzeti Tanács előtt, ismertetnie kell programját és bizalmat kell kérnie.

Forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.