2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2023. November 13. 12:58, hétfő | Kzélet
Forrás: Teraz.sk

A kormány elfogadta a négy évre szóló programját

A kormány elfogadta a négy évre szóló programját

Az új Fico-kormány véget kíván vetni az igazságszolgáltatással való politikai célú visszaéléseknek, és nyugodt, biztonságos életet ígér a polgároknak.

A kormány hétfőn hagyta jóvá a programot. Ezt követően benyújtja a programnyilatkozatát a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának, és bizalmat kér a parlamenttől.

"A Szlovák Köztársaság kormányának programnyilatkozata olyan körülményekre és eseményekre kíván reagálni, amelyek jelentősen befolyásolják a Szlovák Köztársaság politikai, gazdasági, pénzügyi, szociális és jogi helyzetét, valamint helyzetét a világban" - áll a kabinet anyagában.

Az új kormány egy erős szociális és jogállamot preferál, amely a jól működő és a szükséges mértékben szabályozott piacgazdaság elvein alapul - áll a programnyilatkozatban. Kijelenti, hogy minden szinten helyreállítja a partnerországokkal folytatott párbeszédet, és a partnerek jogos követeléseit tisztelettel kezeli majd.

Ugyanakkor meg akarja tenni a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy Szlovákiát modern és hatékony állammá alakítsa, amely hangsúlyt fektet a szociális biztonságra, a jó és versenyképes üzleti környezetre, az oktatás és az egészségügy minőségének javítására, valamint az igazságszolgáltatásba és a jogállamiságba vetett közbizalom megerősítésére. "A fontos nemzeti, illetve társadalmi-gazdasági célok azonban nem teszik lehetővé, hogy az új szlovák kormány tovább növelje a védelmi kiadásokat" - mutatott rá a kabinet.

A kormány figyelmet kíván fordítani a nemzeti önbecsülésre, a szuverenitás, az államiság és az egészséges hazafiság megerősítésére, az állami szimbólumok, a nemzeti és kulturális hagyományok tiszteletére.

"A kormány továbbra is támogatni fogja az ukrajnai konfliktus olyan megoldásait, amelyek a nemzetközi jog elvein alapulnak, beleértve Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül, valamint az önvédelemhez való eredendő jogát" - mondja ki a nyilatkozat.

Az alkotmány szerint minden új kormánynak a kinevezését követő 30 napon belül meg kell jelennie a Nemzeti Tanács előtt, ismertetnie kell programját és bizalmat kell kérnie.

Forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 20. 10:28, kedd | Kzélet

A Tesco, a Billa és a Kaufland 50 új üzletet szeretne nyitni

Minden nagyobb üzletlánc bejelentette, hogy növelni kívánja az üzletei számát. Ezáltal Szlovákia különböző régióiban számos üzlettel bővül majd a kínálat.

2024. Február 19. 09:16, hétfő | Kzélet

Időjárás: Miért tűnik a február inkább áprilisnak?

Február végén várhatóan hűvösebb levegő érkezik Szlovákia területére. Az azonban még nem világos, hogy milyen mértékű lehűlés várható.

2024. Február 09. 10:24, péntek | Kzélet

A Parlament elfogadta a Büntető Törvénykönyv módosítását

A módosítás, amelyet a Parlament rövidített jogalkotási eljárás keretében tárgyalt, többek között a Különleges Ügyészi Hivatal megszüntetését hivatott eredményezni.

2024. Január 30. 13:24, kedd | Kzélet

Az egészségügyi tárca adatgyűjtést készít a maximális várakozási időkről

2024 első negyedévében kerül sor a műszaki megvalósításra, a képzésre és a hibakeresésre. A második negyedévben folytatódik az adatgyűjtés, a tárca magyarázata szerint már megfelelő minőségben.