2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2023. Február 01. 13:04, szerda | Kzélet
Forrás: Noviny.sk

A korábbinál magasabb előlegszámlákat kaptak az önkormányzatok

A korábbinál magasabb előlegszámlákat kaptak az önkormányzatok

Több száz város és falu lekapcsolta tegnap a közvilágítást Szlovákiában, hogy figyelmeztesse kormányunkat a magas energiaárak miatti segítségre.

Az irónia az, hogy éppen ma kapták kézhez a javított előlegszámlákat, de paradox módon még az eredetinél is magasabb összegekkel.

A polgármesterek sokkos állapotban voltak az új gázszámlák érkezése után. „Több mint 8000 eurós emelést kaptunk, ez a segítség...” – mondta Ján Fenčák, Alsókörtvélyes polgármestere. Az egyik polgármester szerint a beszállítók is alkalmazkodtak: "Azt hallották, hogy a kormány támogatni fog minket, így ennek megfelelően jártak el".

A gázszolgáltató kiáll a kiküldött számlák mellett. "Az árnál azt feltételeztük, hogy 199 euróban lesz a felső határ. A kormány azonban úgy döntött, hogy az árat a szolgáltató szerint kell kiszámlázni, miközben visszamenőleg követelheti a kártérítést a Gazdasági minisztériumtól."

Az önkormányzatok nem tudnak fizetni. Amennyiben a parlament nem oldja meg a problémát, radikális megtakarítás veszi kezdetét. "Le kell kapcsolnunk az áramot az óvodában, a kultúrházban, illetve a községházában is" – mondta Fenčák. A gazdasági tárca közölte: a számlákhoz nincs köze, feladata csak az utólagos kártérítéssel kezdődik, amelyet a városok, önkormányzatok már február közepén elkezdhetnek igényelni.

A jégpálya üzemeltetése ezentúl luxus lesz a városok számára. Idén bezár a több mint 40 éves komáromi korcsolyapálya. A jég további hűtésére nincs pénzforrás. Az energiaárak háromszorosára emelkedtek. A városban 40 euróba kerül egy óra hűtés, plusz a világítás és a víz fűtése. „Nekünk a +1-es hőmérséklet már meleg, olyankor már hűtenünk kell a jeget” – mondta Jaroslav Malina, a jégpálya vezetője.

A város mindig is támogatta költségvetéséből a jégpályát, de most már nincs elég forrás a fenntartására. "Rengeteg ember járt hokizni, korcsolyázni. Leállítottuk a hűtést végző gépeket. Holnap még lesz jég, de korcsolyázásra már nem lesz alkalmas" - zárta szavait Malina.

Forrás: noviny.sk
Fotó: Archív SME - Peter Žákovič

Címkék: emelés, gázszámla

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.