2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2022. Június 03. 17:00, péntek | Helyi
Forrás: sziakomárom.sk

A komáromi kórház újszülöttjei ismét horgolt polipokat kaptak ajándékba

A komáromi kórház újszülöttjei ismét horgolt polipokat kaptak ajándékba

Amikor az apró figyelmesség is sokat jelent.

SAJTÓHÍR • sziakomarom.sk • AGEL Komárno

A gyermeknap alkalmából nem feledkeztek meg a legkisebbekről sem a komáromi kórházban. Az újszülött osztály ismét horgolt polipocskákat és halacskákat kapott ajándékba, amelyeket önkéntesek készítettek. Ezek könnyebbé teszik a babák első napjait ezen a világon.

Az, ami első pillantásra apróságnak tűnik, az újszülöttek számára hatalmas segítség. Különösen a koraszülötteknek, akiket a polipok csápjai a köldökzsinórra emlékeztet, így azt markolászva könnyebben megnyugodnak az inkubátorban.

A játékok kizárólag 100%-os, fertőtleníthető pamutból készülnek, a csápok pedig nem lehetnek hosszabbak 22 centiméternél. Töltőanyagként csakis üreges rost szolgálhat. A nagymegyeri nyugdíjas klub idős nénijei és a Vidám polipok (Veselé chobotníčky) polgári társulás tagjai készítették nagy szorgalommal. Immár 5 éve horgolnak ilyeneket, ez idő alatt több, mint 1300 polipot adományoztak.

“A horgolt polipok és halacskák elsősorban a koraszülött, illetve az egészségkárosult csecsemők számára készülnek” – mondja PhDr. Janits Erzsébet, a projekt kezdeményezője, aki lányaival maga is részt vállal a horgolásban – A koraszülött babák néha hosszú ideig rászorulnak a kórházi gépek segítségére. A polipocskák csápjai, melegsége, érintése a köldökzsinórra emlékezteti őket, amitől megnyugodnak. Ettől egyenletesebben lélegeznek, javul a szívritmusuk és vérnyomásuk. Néha egy olyan apróság, mint egy kézzel horgolt játék, nagy segítség lehet. És nem csak a babákat ajándékoztuk meg. Ajándékkosarat adományoztunk a személyzetnek is, hiszen ők azok, akik törődnek a kisbabákkal.”

A Vidám polipok polgári társulás már több ízben is adományozott a komáromi kórház számára. “Először csak az újszölöttek kaptak polipocskákat, később azok is, akik operáción estek át – mondja Baková Elvíra, az újszülött osztály főnővére. – Most már a polgári társulás igyekszik az egészséges kisbabákat is hozzájuttatni egy-egy horgolt “baráthoz”. Rendkívül hálásak vagyunk ezért – és nem csak mi, hanem a kismamák is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Február 05. 09:35, hétfő | Helyi

Dunaszerdahely: A városi buszok új menetrendje február 5-én lép hatályba

A város tömegközlekedési rendszerének fejlesztése érdekében február 5-én új menetrend lép életbe a városi buszok számára, figyelembe véve a lakossági kéréseket. A változások elsősorban az 1-es vonalra koncentrálódnak.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.