2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Május 19. 14:00, szerda | Életmód
Forrás: HVG / The Guardian

A kevés alkohol is butít

A kevés alkohol is butít

Egy kutatás eredménye alapján már egy kis mennyiségű alkohol is csökkenti az ember szürkeállományát, a tudósok pedig a borkedvelőknek is üzentek.

A HVG.hu cikke szerint brit tudósoknak sikerült bebizonyítani, hogy egy kevés alkohol is árthat az agy szürkeállományának. Az eredményeket egy 25 ezres mintán értékelték ki. Bár a tanulmányuk még a peer review fázisa előtt áll (tehát a közlendő publikációjukat a szakterület más kutatói még nem kontrollálták), azt állítják, hogy nincs küszöbértéke az alkoholfogyasztásnak: bármekkora mennyiség káros a központi idegrendszerünkre nézve.

A kutatás vezetője, az Oxfordi Egyetem munkatársa, Anya Topiwala szerint az előző feltételezésekkel ellentétben, nemcsak az agy bizonyos területét károsítja az alkohol, hanem az egészre hatással van (a szürke- és a fehérállományra egyaránt). A kutatók a brit Biobankot alkalmazták a kutatásokhoz. A Biobank egy adatbázis, amelyet arra találtak ki, hogy nagy mennyiségű adattal segítse a szakértőket abban, hogy megfejtsék bizonyos betegségek genetikai és környezeti tényezőit. Az adatbázisból Anya Topiwala és kollégái 25.378 alanyra vonatkozó információt elemeztek ki: a kutatók rendelkezésére állt a többi között az alanyok neme, kora, képzettsége, önbevallásos alapon az alkoholfogyasztása, az agyuk mérete, memóriatesztjeik eredményei és a róluk készült MRI-felvételek is.

A kísérletben azok végeztek a legrosszabbul, - nem meglepő módon – akik a legtöbb alkoholt fogyasztották. A heti rendszerességgel magukat alkohollal terhelő egyének esetében a szürkeállomány sűrűsége 0,8%-os változáson esett át. Az eredmények alapján így kijelenthető, hogy az alkohol az egyik legveszélyesebb kábítószer. Veszélyesebb, mint a cigaretta vagy a THC. A nem megfelelő testtömegindex még jobban fokozza a károsodás vagy az elhalálozás veszélyét. A rossz táplálkozás és a gyakori alkoholos abúzus az egyik legszörnyűbb keverék az emberi szervezet számára.

A kutatók nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a bor esetleg kevesbé lenne káros a sörnél vagy a tömény italoknál – ezzel megdőlni látszik az a tévhit, hogy egy pohár bor nem árthat az egészségnek.

Topiwala a Guardiannak azt mondja, hogy az egészséges borivással kapcsolatos tévhit onnan eredhet, hogy többnyire a magasabban képzett, előnyösebb társadalmi-gazdasági státusszal rendelkező emberek életviteléhez tartozik hozzá az egy-egy jóminőségű pohár bor elfogyasztása. "Ha megnézed, kik isznak mérsékelten, legalábbis a mi országunkban, akkor azok a jobban edukált, módosabb emberek, akik eleve jobban teljesítenek egy memóriateszten...mint azok, akik kevésbé képzettek" – fogalmaz a kutató.

Címkék: alkohol, kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.