2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2021. Április 17. 18:57, szombat | Kzélet
Forrás: TASR

A képviselők egyértelmű üzenete: Igor, elég volt!

A képviselők egyértelmű üzenete: Igor, elég volt!

Igor Matovičnak abba kell hagynia az újságírók, a tudósok és politikai ellenfeleinek támadását, tetteivel pedig nem szabad tovább csökkentenie az emberek bizalmát a kormány és a független intézmények iránt.

Erre szólították fel őt az SaS képviselői, valamint Ondrej Dostál és Radovan Kazda a parlamenten kívüli Polgári Konzervatív Pártból (OKS). Dostál egyúttal felszólította a volt miniszterelnököt, hogy ne folytassa a szenvedélyeket és gyűlölködést kiváltó kommunikációját a közösségi hálón. Az OKS meg van győződve arról, hogy a tavalyi választásokban a polgárok azzal a bizalommal választották meg a jelenlegi koalíció pártjait, hogy változást hoznak a kormányba. Emlékeztetnek arra, hogy a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezésben demonstráló emberek azt követelték, hogy a szabályok be legyenek tartva, alapvető követelmény legyen az igazság kimondása, valamint a törvények betartása. "Közös feladatunk, hogy a tüntetések szellemiségét és a választók elvárásait jó kormányzással és tisztességes politikával valóra váltsuk. Ehhez a célhoz viszont nem a szabad média és független intézmények elleni folyamatos támadásokon keresztül vezet az út. Elég volt a támadásból," fejezte be Kazda.

Miroslav Kollár független képviselő is kifogásolja Matovič szavait. Szerinte a miniszter félrevezetett és hazudott, miközben állításai tartalmi és időbeli szempontból sem helyesek. Kifogásolja azt is, hogy Matovič összekapcsolta a koalícióból való távozását a Szputnyik üggyel, miközben Kollár még a vakcína vásárlása előtt lépett ki a Za ľudí frakcióból. Védekezik a politika jövőjével kapcsolatos állítások ellen is. "Matovič hosszútávú kaotikus kormányzása és kommunikációja volt pont az az ok, amiért kiléptem a kormánykoalícióból. Tegnapi támadása az államfő, az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) igazgatója, a szlovák tudósok és újságírók ellen azt igazolják, hogy jól tettem, mert Igor Matovič nem változott meg," tette hozzá Kollár.

A képviselők Matovič pénzügyminiszter csütörtöki (április 15.) sajtótájékoztatójára reagáltak, amelyen arról tájékoztatott, hogy a Szputnyik V oltóanyag a Szlovák Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Központja összes tesztén átment. A ŠÚKL állásfoglalását politikai téveszmének tartja és az intézet igazgatóját többször bírálta. Kritizálta az újságírókat és Zuzana Čaputová államfőt pedig elfogultnak nevezte. Ugyanakkor beismerte, hogy nem olvasta az orosz vakcina megvásárlásáról szóló szerződést. Matovič azt is mondta, elképzelhető, hogy Oroszország azért kéri vissza a vakcinákat, mert nem fizettünk értük időben.

Címkék: matovic

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.