2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2023. Április 25. 09:48, kedd | Kzélet
Forrás: teraz.sk

A képviselők csökkenteni akarják a virtuális valuták értékesítésének adóterheit

A képviselők csökkenteni akarják a virtuális valuták értékesítésének adóterheit

Csökkenteni kell a virtuális valuták értékesítésének adóterheit, ami egyszerűsítené a mindennapi életben való használatukat.

Ez következik a jövedelemadóról szóló törvény módosításából, amelyet az SaS, az OĽANO és a független pártok képviselőiből álló csoport nyújtott be a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsához.

"A javaslat célja az is, hogy jelentősen megkönnyítse a befektetést és a megtakarítást az átlagpolgárok számára, többek között a hosszú távú befektetési megtakarítások vagy a közelgő páneurópai nyugdíjmegtakarítások keretében, mivel az értékpapírokból származó jövedelmek jelenlegi adóztatása jelentős mértékben ellentétes azzal a céllal, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások önkéntes formáit támogassák" - áll a benyújtók indoklásában.

A magánszemélyek virtuális valuta eladásából származó jövedelmének adóterhét az úgynevezett időteszt alapján csökkenteni kellene. Ha a megszerzésétől számított egy év elteltével adják el, a javaslat szerint a jövedelmet 7 %-os kedvezményes adókulccsal kellene adóztatni. A virtuális valuta egy éven belüli értékesítése esetén a bevétel az egyéb jövedelmekkel együtt az adóalapba fog tartozni. Hasonló szabályozás vonatkozik a kollektív befektetési vállalkozásokból származó tőkeeszközök értékesítéséből származó jövedelemre is.

"Az egészségbiztosítási törvény módosításának célja, hogy a természetes személyek mentesüljenek a virtuális valuta értékesítéséből származó jövedelem után fizetendő egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség alól, ha a virtuális valuta nem volt az üzleti vagyonuk része, függetlenül az ún. idővizsgálattól" - javasolták továbbá az előterjesztők.

Az értékpapírtörvény módosítása viszont megduplázná az egy naptári évben hosszú távú befektetési megtakarítási számlán befektethető pénzeszközök maximális összegét. Az összeget a jelenlegi 3000 euróról 6000 euróra emelnék.

A kollektív befektetési formákról szóló törvény módosítása az alternatív befektetési alapokba befektethető befektetők körét kívánja bővíteni, és a jelenlegi 20%-ról 40%-ra emelné az ilyen alapok által minősített befektetőktől tartható eszközök arányát. "Ezek a változások növelik azon minősített befektetők számát, akiket egy alternatív befektetési alap befektetőként elfogadhat" - tették hozzá a benyújtók.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.