2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Szeptember 27. 16:20, hétfő | Világ
Forrás: HVG

A Hubble űrtávcső hat halott galaxisra bukkant

A Hubble űrtávcső hat halott galaxisra bukkant

A tudósok sem értik igazán, mi történhetett. A Hubble űrteleszkóp ugyanis hat olyan galaxist fedezett fel a napokban, amelyek a csillagképződés csúcspontján már halottak voltak.

A szakértők a csillagképződés legintenzívebb időszakának a világegyetem hárommilliárd éves szakaszát tekintik. Ekkor jött létre a galaxisokban talált anyagból a legtöbb csillag, de az új felfedezés szerint ez nem mindegyik galaxisról mondható el. A Hubble űrteleszkóp, valamint az Atacamai Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózat (ALMA) segítségével a tudósok hat olyan halott galaxisra bukkantak, amelyek egyszerűen kifogytak az "üzemanyagból": a hidrogénből, ami a csillagképződés elengedhetetlen kelléke. Kate Whitaker, a Nature-ben megjelent tanulmány egyik vezető szerzője szerint rejtély, miként történhetett meg mindez.

A felfedezéshez szükségesek voltak az ún. gravitációs lencsék, amelyek meghajlítják a teret, és amelyek képesek befogni a meghajlított és felerősített fényeket. A galaxisok ezeket a fényeket bocsájtják, ill. bocsájtották ki magukból. A tudósok azonban értetlenül állnak afelett, hogyan fogyhatott ki ilyen gyorsan az „üzemanyag”, illetve, ha nem is fogyott ki, hova tűnt a maradék. A csillagászok egyelőre nem találják a választ, és sokuk szerint nem is leszünk képesek választ adni erre a különös rejtélyre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.