2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2021. Január 04. 13:31, hétfő | Világ
Forrás: HVG

A horvátországi földrengés maradandó felszínváltozást okozott

A horvátországi földrengés maradandó felszínváltozást okozott

A Richter-skála szerinti 6,4-es erősségű földrengés nem várt földfelszíni változásokat okozott.

A magyarországi Geo-Sentinel Kft. arról számolt be blogbejegyzésében, hogy a december 29-i horvátországi földrengés megváltoztatta a földfelszínt. Az Európai Űrügynökség (ESA) Sentinel-1A nevű műholdjának adatai alapján elkészült egy gyorstérkép, amely a földmozgás következtében történt felszíni deformációt mutatja. A természeti jelenség epicentruma a horvát Zágrábtól kb. 50 kilométerre délkeletre volt, hatását Magyarországon is érezni lehetett. A Geo-Sentinel Kft. oldalán azt írják: „Ekkora rengés a térségünkben rendkívül ritka, lényegében a közvetlen környezetünk tektonikáját és a reológiáját tekintve a lehetséges maximumhoz közeli nagyságot képviseli.” A Richter-skála szerinti a 6,4-es erősségű földrengés következtében hét ember vesztette életét, közel száz helységben keletkezett komoly anyagi kár. A földmozgás erősségét jól mutatja, hogy Petrinja kisváros egyes részei romba dőltek. Emellett Magyarországon is legalább százmillió forintos károkról számoltak be a biztosítók – írták a kutatók.

Az európai Copernicus földmegfigyelési programon belül az interferométeres módszer lényege, hogy „a rengés előtt és után ugyanazon terület fölött végzett radarmérések fázisinformációjából előállítható az elmozdulás rendkívül részletes és pontos térképe”. Mint a kutatók írják, a Sentinel-1A műhold a felszálló (azaz délről északi irányba tartó) pályaszakaszán a földrengést követő napon, december 30-án repült el a terület felett. A fázisadatok interferometrikus összehasonlítását a katasztrófa utáni napon és 12 nappal korábban, a december 18-án végzett észlelések alapján készítették. „Később, a másik repülési irányban végzett műholdas radarmérések alapján lehetővé válik majd az elmozdulások térbeli komponenseinek még pontosabb meghatározása is” – magyarázzák a szakemberek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.