2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2020. Július 22. 19:00, szerda | Helyi
Forrás: TASR

A háború utáni modernizmus egyik kiemelkedő alkotását akarják lebontani

A háború utáni modernizmus egyik kiemelkedő alkotását akarják lebontani

Az Istropolis lebontásával nem csak Pozsony, de Szlovákia is elveszíti a háború utáni modernizmus egyik fontos építményét. Egy szakmailag magasan értékelt épületről van szó, állítja a DOCOMOMO Szlovákia egyesület.

A nemzetközi szervezet a modernista építészeti örökség vizsgálatával foglalkozik és nem hagyhatta szó nélkül az ingatlanfejlesztő “Új Istropolis” elnevezésű projektjét. A szervezet nyílt levélben fordult a kulturális miniszterhez, Pozsony főpolgármesteréhez és a városrész polgármesteréhez. A szervezet állítása szerint a bemutatott látványtervek és az, hogy néhány elemet átmentenek az új építménybe, nem tudják pótolni a jelenlegi komplexum egyediségét.

A nyílt levélben kitérnek arra is, hogy az ingatlanfejlesztő széleskörű reklámkampánya félrevezető és nem mutatja be, hogy az új komplexum mekkora része fog kulturális-társadalmi szerepet betölteni.

A jelenlegi Istropolis helyén egy új épületegyüttest húzna fel az ingatlan tulajdonosa. A komplexumban helyet kapna egy kongresszusi központ, de a projekt irodákkal, lakásokkal és hotellal is számol. Az Immocap Group a nemzeti kongresszusi központ megépítését tervezi, amelyhez közpénzt is felhasználna.

A főváros vezetése azt javasolja a befektetőnek, hogy prezentálja a projektet a nyilvánosság felé, egyben elismeri, hogy Pozsonyban hiány van a kulturális komplexumokból, a városnak szükség van egy ilyen központra, tehát az Istropolis kulturális funkcióját mindenképp meg kell tartani. Pozsony-Újváros vezetésének is vannak feltételei. Elsősorban a kongresszusi központ megépítésére kell összpontosítania a befektetőnek, amelynek projekt megvalósításának első fázisában kell megépülnie és a jelenlegi épület és annak környékének minden értékes részét meg kell őrizni.

Az ingatlanfejlesztő kijelentette, hogy minden értékes műalkotást át fog menteni az új épületegyüttesbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.