2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2023. Augusztus 23. 10:22, szerda | Életmód
Forrás: teraz.sk

A gyógyszereket nem szabad indokolatlanul nagy mennyiségben vásárolni

A gyógyszereket nem szabad indokolatlanul nagy mennyiségben vásárolni

A gyógyszerek vásárlásakor az embereknek alaposan meg kell fontolniuk, hogy valójában hány csomagra van szükségük. A gyógyszereket nem szabad aránytalanul nagy mennyiségben vásárolni, hogy felhalmozzuk őket

Az Állami Kábítószer-ellenőrzési Intézet (ŠÚKL) emlékeztetett, hogy a fel nem használt és a lejárati időn túli gyógyszereket a gyógyszertárba kell vinni. Elmondása szerint nem szabad kidobni vagy lehúzni őket a wc-n.

A gyógyszerek vásárlásakor az embereknek alaposan meg kell fontolniuk, hogy valójában hány csomagra van szükségük. A gyógyszereket nem szabad aránytalanul nagy mennyiségben vásárolni, hogy felhalmozzuk magunkat. Erre figyelmeztetett az Állami Kábítószer-ellenőrzési Intézet (ŠÚKL). Rámutatott, hogy a gyógyszerpazarlás évről évre nő.

"A fel nem használt gyógyszerek nemcsak az állami forrásokra, hanem önökre is pénzügyi terhet rónak" - közölte a ŠÚKL a közösségi hálón. Elmondása szerint tavaly 2144 gyógyszertárból több mint 241 tonna hulladékot gyűjtöttek össze. "Ennek begyűjtése és égetőműben történő ártalmatlanítása 410 ezer euróba került" - tette hozzá.

ŠÚKL emlékeztetett arra, hogy a fel nem használt és a lejárt szavatosságú gyógyszereket a gyógyszertárba kell vinni. Nem szabad kidobni vagy lehúzni őket - mondta. "Bármelyik közforgalmú gyógyszertárba csak a belső csomagolásban, azaz buborékcsomagolásban, üveg- vagy műanyag edényben, tubusban stb. szabad bevinni őket" - magyarázta.

Elmondása szerint az étrend- és étrend-kiegészítők, a homeopátiás gyógyszerek, a tűk, az orvosi eszközök, a kozmetikumok vagy a betegtájékoztató nem tartoznak a gyógyszerhulladékok közé. A tűket akkor lehet bevinni a gyógyszertárba, ha azok a gyógyszer eredeti csomagolásának részét képezik.

Forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 08. 11:01, hétfő | Életmód

A repülés növeli a trombózis kockázatát

A nyár beköszöntével a szakértők a trombózisos esetek megnövekedett számát észlelték, nemcsak a fokozott folyadékbevitel szükségessége, hanem az utazás miatt is.

2024. Július 15. 09:48, hétfő | Sport

Spanyolország 2-1-re legyőzte Angliát, ezzel megszerezte negyedik Európa-bajnoki címét

A spanyolok magabiztos játékkal, pontvesztés nélkül zárták a kontinensviadalt, megszerezve a rekordot jelentő negyedik EB-címet.

2024. Július 14. 16:44, vasárnap | Rendőrségi

Ne kössük mindenki orrára, mikor és hová megyünk nyaralni

A rendőrség nem ajánlja, hogy bárki is a közösségi hálón bejelentse, hogy épp kirándulni megy, ahogy azt sem, hogy valaki a nyaralás alatt aktuális fényképeket töltsön fel a közösségi oldalára.

2024. Július 14. 16:33, vasárnap | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.