2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2020. Május 31. 13:00, vasárnap | Életmód
Forrás: TASR

A gyermekek örülnek, hogy visszatérhetnek az iskolába, állítja a pszichológus.

A gyermekek örülnek, hogy visszatérhetnek az iskolába, állítja a pszichológus.

Beáta Sedláčková, a pszichológiai kutatóintézet pszichológusa a TASR-nek elmondta, hogy a diákok nagyrészt az osztálytársaikkal való találkozás miatt örülnek, de tanáraikat is várják.

Az általános iskolák alsó tagozatos diákjai hétfőtől visszatérnek az iskolapadokba.

Kevésbé örülnek viszont a tanulásnak, ezért a pszichológus elmondása szerint fontos, hogy fokozatosan terheljék a diákokat. Ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a gyerekek az iskolába való visszatérés után nem fognak dolgozatokat írni és nem kellene őket semmilyen formában tesztelni.

A pszichológus elmondása szerint az iskola nem csak az a közeg, ahol a gyerekek új tudásra tesznek szert. Fontos a szociális közeg, hogy beilleszkedjenek kortársaik közé, ahol értékes szociális képességeket szereznek. Elmondása szerint éppen a szocializációs szempontot kellene előtérbe helyezni.

A pszichológus rámutatott arra is, hogy nem tudni, milyen pszichikai állapotban térnek vissza a diákok az iskolapadba. A gyerekek pszichikai állapota az iskolába való visszatéréskor eltérő lehet. A gyermekeknek érzelmi problémáik adódhatnak az elzártság vagy családon belüli erőszak miatt. A gyerekek különböző háztartásokból, körülményekből érkeznek vissza az iskolákba. Nagyon különböző lehet a támogatás mértékbe, amit a bezártságban töltött idő alatt kaptak a hozzájuk közelállóktól. Sedláčková hozzátette, hogy az online oktatás idején a szülők eltérően álltak a gyermekkel való tanuláshoz. Volt ahol minden támogatást megkapott a diák, de egyesek magára hagyták gyermeküket.

A gyermekeknek vissza kell rázódniuk a mindennapokba. “Az adaptációs időszak minden gyermeknél másképp mehet végbe és időben is különbözhet. Ugyanezt tapasztalom a gyerekeknél a nyári szünet végén is — A gyerekeknek időre van szükségük, míg visszaszoknak az iskolai rezsimhez.” - tette hozzá a pszichológiai kutatóintézet pszichológusa.

A gyermekek pszichikai fejlődése szempontjából jó megoldásnak tartja a gyerekek visszatérését az iskolákba. “A közeljövőben meglátjuk, hogy milyen következményekkel járt a gyermekek néhány hónapos izolációja” - zárt le Sedláčková.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.