2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2023. Január 12. 16:52, csütörtök | Kzélet
Forrás: startitup.sk

A globális felmelegedés miatt veszélyben a szlovák síturizmus

A globális felmelegedés miatt veszélyben a szlovák síturizmus

A hazai síközpontok jelentős része pár éven belül végleg bezárhat.

  • A globális felmelegedés minden síelő számára gondot okoz
  • A szlovák üdülőhelyek hóhiánnyal küszködnek
  • Közülük 26 már a következő években tönkreteheti

A megfelelő hóviszonyok hiányában a szlovákiai síközpontok számos kihívással néznek szembe, mivel fenntarthatóságukra óriási veszélyt jelent a globális klímaváltozás. Kedvezőtlen hírekről számolt be a Környezetpolitikai Intézet (IEP), amely azt taglalta, hogy a 2030 és 2050 közötti 26 síközpont válik alkalmatlanná a téli sportok űzéséhez. „Szlovákiában a síelés tükrében akkor beszélhetünk kiváló feltételekről, ha egy központ szezononként legalább 82 napig tart nyitva, ebből pedig minimum 35 nap szükséges a központ hosszú távú működéséhez.” – közölte az intézet.

Le is hűlhetűt

Ugyanakkor a 2050-2060 közötti időszak enyhe lehűlést és jobb feltételeket hozhat magával néhány üdülőhely számára. „A következő évtizedekben a fejlesztési forgatókönyvek szerint a havazásra alkalmas napok átlagos száma csak csökkenni fog” – tette hozzá az intézet.

Az előrejelzések szerint a század utolsó évtizedében, 2090 és 2100 között kell a legrosszabbra számítani, ugyanis ebben az időszakban csak két szlovákiai síközpont felel majd meg a kiváló feltételeknek. További 19 központ rendelkezik majd jó a körülményekkel, míg 56 helyszín teljesen alkalmatlanná válik.

"Az ipari forradalom kezdete óta az emberi tevékenység 0,8-1,2 Celsius-fokkal emelték meg a Föld átlaghőmérsékletét" - magyarázta az intézet szakértője. Kifejtette, hogy a sípályák szezon közben is egyre gyakrabban szembesülnek olyan időszakkal, amikor a nem tudnak működni. „Ez a hótakaró fenntarthatóságának, valamint a hosszabb aszályos időszakoknak köszönhető” – mutattak rá. Elmondásuk szerint a csapadékkal és szárazsággal kapcsolatos problémás viszonyok különösen az alacsonyabban fekvő területeken lesznek szembetűnőek.

A legbizonytalanabb jövő ezekre az üdülőhelyekre vár Szlovákiában

"Feltételezhető, hogy az 1000 méteres tengerszint feletti magasságot el nemérő síközpontok a jövőben nem rendelkeznek majd olyan feltételekkel, amik elegendőek lennének a saját működéshez” – figyelmeztetett az intézet, hozzátéve, hogy még a nagy intenzitású havazások sem menthetik meg az üdülőhelyeket.

Egyes központokat már most a bezárás fenyegeti

Egyes szlovákiai üdülőhelyek már most is óriási fagyhiánytól szenvednek, amiért kénytelenek leállítani a felvonókat. Azonban ez a jelenség nem csak Szlovákiára érvényes, mivel egész Európa szenved. Az Alpokban és a Pireneusokban is jóval kevesebb a hó, mint az év ezen szakaszán megszokott.

Szlovákiában a síközpontok többsége csak a mesterséges hónak köszönheti működését, ha azonban nem hűl re rövidesen az időjárás, ez sem lesz elég. Emiatt több árvai üdülőhelyet is fenyeget az a veszély, hogy a közeljövőben kénytelenek lesznek bezárni.

Vannak azonban olyan bátor vállalkozó szellemű emberek, akik ennek ellenére, új síközpontokat nyitnak. Ilyen például az idén startoló liptószentmiklósi Petra Vlhová síközpont, mely az olimpiai bajnok szülővárosaként kívánja magához csábítani a téli sport szerelmeseit.

forrás: startitup.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.