2023. június 5, hétfő - Fatime

Hírek

2023. Március 17. 10:50, péntek | Világ
Forrás: teraz.sk

A Freddy ciklon már legalább 326 emberéletet követelt Malawiban

A Freddy ciklon már legalább 326 emberéletet követelt Malawiban

A mentők csütörtökön is folytatták a túlélők keresését a héten lezúduló özönvízszerű esőzések okozta áradások és sárcsuszamlások után.

A Freddy trópusi ciklon halálos áldozatainak száma Malawiban csütörtökön 326-ra emelkedett. A ciklon az elmúlt héten érte el az afrikai ország déli részét. Mozambikból húzódott oda, ahol legalább 63 halálos áldozatot követelt. A TASR az AFP jelentése alapján számol be.

"Tegnap óta a katasztrófa halálos áldozatainak száma 225-ről 326-ra emelkedett, míg a (belső) menekültek száma több mint kétszeresére, 183 159-re nőtt" - mondta Lazarus Chakwera malawi elnök, miközben nemzetközi segítségért folyamodott.

A mentők csütörtökön folytatták a héten lezúduló esőzések okozta áradások és sárcsuszamlások túlélőinek keresését. Az esőzések intenzitása szerdán enyhült, de Freddy továbbra is arra törekszik, hogy a világ egyik leghosszabb ideig tartó trópusi ciklonja legyen - jelentette az AFP.

A meteorológusok szerint ezt a ciklont éppen az teszi szokatlanná, hogy milyen hosszú ideje tart, ugyanakkor olyan jellemzőkkel rendelkezik, amelyek összhangban vannak az éghajlatváltozással kapcsolatos figyelmeztetésekkel.

A Freddy ciklon február első hetében alakult ki Ausztrália északnyugati partjainál. Először február 21-én érte el Madagaszkár szigetét, ahonnan Mozambik felé, majd az Indiai-óceán fölé vonult. Március 11-én ismét visszatért Mozambik fölé, ahol jelentős károkat okozott, majd Malawiba csapódott.

Mozambikban legalább 63 halálos áldozatot követelt, és további 49 000 embert kényszerített arra, hogy elhagyja otthonát. Ez derül ki az ottani hatóságok által szerdán közzétett hivatalos adatokból. Filipe Nyusi elnök nemzetközi segítséget kért a lerombolt infrastruktúra újjáépítéséhez.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 02. 08:11, péntek | Világ

Túlmelegedés miatt halt meg egy gyerek az autóban, amíg a szülei templomban voltak

Egy 11 hónapos csecsemő halálát vizsgálják az Egyesült Államokban, a floridai Palm Bayben. Szülei a forró autóban hagyták, miközben a templomban voltak a vasárnapi istentiszteleten.

2023. Június 01. 19:44, csütörtök | Világ

Ezen a napon: Június 1.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2023. Május 31. 09:50, szerda | Világ

Ezen a napon: Május 31.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2023. Május 31. 08:15, szerda | Világ

Régészet: a múlt rejtett kincsei feltárva

Régészek szerte a világon régészeti ásatásokat végeznek, hogy felfedjék a korábbi civilizációk maradványait és megértsék az emberi történelem rejtett titkait.