2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2023. Február 02. 11:31, csütörtök | Kzélet
Forrás: Interez

A fák életmentők is lehetnek

A fák életmentők is lehetnek

A városokban ültetett fák harmadára csökkenthetik a hőség okozta halálesetek számát.

A The Lancet folyóirat tanulmányának eredményei szerint a városokban kiültetett fák csökkenthetik a hőség által okozott halálesetek számát - írja a TASR az AFP hírügynökség jelentése alapján.

A kutatók azt álltják, hogy amennyiben a városi területek 30 százalékát fák borítanák, a hőmérséklet átlagosan akár 0,4 Celsius-fokkal csökkenne a nyári hónapokban. Jelenleg azonban az európai városok területének csak kevesebb mint 15 százalékát borítják lombhullató fák.

2015-ben, 93 európai városban csaknem hétezer ember halt meg a magas hőmérséklet miatt. Egy új tanulmány szerint azonban ezen halálesetek akár egyharmada is megelőzhető lett volna.

"A városokban a hőség szívelégtelenséggel, elengedhetetlen kórházi kezelésssel vagy korai halálozással jár" - mondta Tamara Iungman, a tanulmány vezetője. A kutatók célja, hogy "tájékoztassák az önkormányzatokat a zöldterületek városi infrastruktúrába való stratégiai beépítésének előnyeiről, és ezzel támogassák a fenntarthatóbb és egészségesebb városokat" - tette hozzá.

A levegő hőmérséklete általában magasabb a városokban, mint a külvárosokban vagy vidéken. Ennek oka az ún városi hősziget-hatás. Az extrém hőség az elégtelen növényzet, a klímaberendezésekből kilépő levegő, a sötét aszfalt és a hőelnyelő építőanyagok következménye.

Az éghajlatváltozás tovább rontotta ezt a jelenséget. Tavaly Európában a történelem legmelegebb nyara volt, és a valaha volt második legmelegebb év.

Forrás: interez.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.