2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2020. November 13. 15:17, péntek | Helyi
Forrás: TASR

A Duna mentén az elektromos vezetékek biztonságosabbak lesznek a madarak számára

A Duna mentén az elektromos vezetékek biztonságosabbak lesznek a madarak számára

A Duna mentén biztonságosabbak lesznek az elektromos vezetékek, ami madarak ezreit menti meg. Az elektromos oszlopok veszélyes szerkezetének zöldítése 23 védett és 9 fontos madárterületen megy végbe.

A LIFE Danube Free Sky projektről van szó. Eva Horková, a Szlovák Madárvédő Egyesület kommunikációs menedzsere tájékoztatott erről. A Duna a legfontosabb vándorlási útvonalnak számít, számos európai madárfaj fontos pihenő- és telelőhelye. Az áramütés és a vezetékekbe való ütközés a vadon élő madarakat fenyegető legnagyobb veszélyek közé tartozik, közelítette meg az egyesület. A projekt 5 évig fog tartani és hét ország 15 partnerszervezetét fogja bevonni. A szervezet alapján a legkockázatosabb vezetékek több mint 245 kilométerének láthatósága nő meg. Több mint 3200 legkockázatosabb tartóoszlop biztonsága is megnő. "Mintegy 380 madárfaj, köztük a kritikusan veszélyeztetettek, esetén dokumentálták az elpusztulást az elektromos vezetékekkel való interakció miatt.

A LIFE Danube Free Sky projekt kijelölt területén belül 2074 kilométer, nyolc különböző fajta, madarakra veszélyes földfeletti vezeték található," mondta az egyesület. A projekt hivatalos partnere első alkalommal a Szlovák Villamosenergia-ipari és Átviteli Rendszerirányító társaság. Elemeket telepít 70 kilométernyi távvezeték jobb láthatósága érdekében. Ezek a madarak számára a legkockázatosabbak, mondta Marek Gális, a projekt tudományos koordinátora. Folytatja, hogy a projekt partnere, a Nyugat-szlovákiai Áramelosztó Társaság is, amely három kilométer elosztóvezeték láthatóságát növeli. Ezenkívül elszigetelik a 370 legveszélyesebb oszlopszerkezetet azon a területen, ahol a kerecsensólyom és a parlagi sas él. "A Szlovák Madárvédő Egyesület koordinációs fogadó szerepében fogja irányítani az egész projektet és biztosítani az egyes tevékenységek végrehajtását, mint például az elektromos vezetékek megfigyelése, a célmadárfajok fészkelési és táplálkozási körülményeinek javítása," tájékoztatott Lucia Deutschová, az egyesület menedzsere. Hozzátette, hogy a LIFE Danube Free Sky projekt a LIFE Energia projekt eredményein és tapasztalatain alapul, amelyet Szlovákián 2014 és 2019 között hajtottak végre. A projekt hivatalosan 2020 szeptember 1-jén indult és a LIFE program keretén belül pénzügyileg az Európai Unió támogatta.

Címkék: duna, madarak

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.