2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2021. Február 11. 15:05, csütörtök | Helyi
Forrás: bratislava24.sk

A Draždiaknál bőszen terjed a madárinfluenza, a „jegesmedvék” azonban nyugodtan úszkálnak a hattyúk között

A Draždiaknál bőszen terjed a madárinfluenza, a „jegesmedvék” azonban nyugodtan úszkálnak a hattyúk között

A Földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium már január közepén figyelmeztetett a vírus jelenlétére. A mintát egy hattyútetemből sikerült kinyerni, amelyet a ligetfalui Nagy-Draždiak tónál találtak.

A szóban forgó vírus a H5N5 törzsből való. A vírus gyors terjedését az egyre gyakrabban előforduló magas számú hattyútetem is megerősítette. Mindegyik esetben jelen volt a H5N5 vírus. „Nem csak a hattyúk vannak veszélyben, a betegség minden vízimadarat elpusztíthat a környéken,” nyilatkozták az illetékesek.

Ligetfalu városrész vezetése már az első minták eredményei után értesítette a lakosságot. „A madárinfluenza felbukkanásáról szóló hírek megtalálhatók a weboldalunkon, a közösségi oldalainkon és a média is beszámolt az esetekről. Figyelmeztettük a madártenyésztéssel és gondozással foglalkozó polgárokat és csoportokat is, hogy azonnal jelentsék be madárállományukat,” tájékoztatott Mária Halašková, Pozsony-Ligetfalu városrész szóvivője.

Az emberek azonban úgy tesznek, mintha mi sem történt volna, és továbbra is vígan lubickolnak a beteg hattyúk között. Ligetfalu környezetvédelmi hivatala ezért figyelmeztetőtáblák kihelyezését helyezte kilátásba és nyomatékosan megkéri a lakosokat, hogy kerüljék a tóban való fürdést. „A tóban való fürdést csak saját felelősségre engedélyezzük, arról nem is beszélve, hogy a „jegesmedvék” megszegik a kijárási tilalomra vonatkozó rendeleteket,” tette hozzá a szóvivő.
A madárinfluenza gyorsan terjed az állatok között, ezért fontos az óvatosság. Az esetleges fertőzést azonnal be kell jelenteni. Amennyiben elhullott madarat találnak valahol, azonnal hívják az Állami környezetvédelem 0903 098 333-as telefonszámát. A tetemmel semmilyen körülmények között ne manipuláljanak! Kutyasétáltatás közben ügyeljenek arra, hogy kedvenceik még véletlenül se kerüljenek kapcsolatba ilyen elhullott állatokkal. A baromfitenyésztők kötelessége bejelenteni minden madárinfluenzára utaló jelet.

A madárinfluenza jegyei
A madárinfluenza egy fertőzéses betegség, amely elsősorban a házi csirkénél, a pulykánál, a kacsánál, a lúdnál, a galambnál, a fácánnál, a hattyúnál, a gémnél, a fecskénél, a verébnél, a struccnál és az emunál fordul elő. A betegség átterjedhet egyéb emlősökre is. A fertőzött egyének tollai felborzolódnak, gyakrabban hápognak, kevesebb táplálékot fogyasztanak. A tünetek között lehetnek légúti gondok, mint a köhögés, tüsszögés vagy horkolás. A madarak feje megduzzadhat és az emésztő- és idegrendszerüket is károsodás éri.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.