2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2023. Szeptember 05. 10:15, kedd | Világ
Forrás: teraz.sk

A Burning Man fesztivál résztvevői az esőzések után megkezdték a hazatérést

A Burning Man fesztivál résztvevői az esőzések után megkezdték a hazatérést

A sáros terep miatt péntek este óta ideiglenesen lezárták a helyszín megközelítését.

Helyi idő szerint hétfőn délután megkezdte távozását az alternatív fesztivál, a Burning Man több tízezer látogatója, akik a heves esőzések miatt az amerikai Nevada államban lévő sivatagban rekedtek. Erről az AP hírügynökség számolt be.

A sáros terep miatt péntek estétől ideiglenesen lezárták a helyszín megközelítését. A sáros utak azóta felszáradtak annyira, hogy a szervezők szerint a látogatók megkezdhették a sátrakból és mobilházakból álló rögtönzött Black Rock City város elhagyását.

A fő bekötőutat helyi idő szerint körülbelül 14.00 órakor szabadították fel. Ennek ellenére a szervezők arra kérték a látogatókat, hogy az autósbuszok kialakulásának elkerülése érdekében halasszák el az indulást keddre. Hétfő délután még mindig mintegy 64 000 ember tartózkodott a területen.

Az útlezárások nem sokkal a fesztivál csúcspontja, egy túlméretezett faszobor és egy fából készült templomépítmény elégetése előtt következtek be. A szobor meggyújtását szombatról hétfő estére tették át, a fatemplomot pedig kedd este gyújtják meg.

A fesztivál hagyományát Larry Harvey művész indította el, aki 1986-ban, a nyári napfordulón, miután barátnője elhagyta őt, a San Franciscó-i Baker Beach-en egy nagyméretű faszobrot égetett el, amely egy férfit ábrázolt egy kutyával. Ez a happening sok nézőt vonzott, és a következő években megismétlődött.

Miután 1990-ben a szoborégetést betiltották, és a nézők növekvő száma miatt úgy döntöttek, hogy a rituálét egy lakatlan területre, egy kiszáradt tó aljára helyezik át Észak-Nevadában. Az eseményt úgy is átütemezték, hogy kihasználják a szeptember első hétfői nemzeti ünnepnapot, amikor az Egyesült Államokban a munka ünnepét tartják.

A fesztivál idén augusztus 27-én kezdődött, és a tervek szerint hétfő reggel ért volna véget. Legalább egy halálesetről is beszámoltak, de a szervezők szerint a 40 év körüli férfi halála nem az időjárással függött össze. A Pershing megyei seriff hivatalának közlése szerint a halálesetet még vizsgálják.

Forrás: teraz.sk

Címkék: eső, fesztivál, usa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 05. 16:32, szerda | Világ

Szlovákia egyedüli országként utasította vissza a WHO világjárványok megelőzéséről szóló nemzetközi megállapodását

A covid-19 világjárványt követően az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) felkérték, hogy írjon egy megállapodást arról, hogyan kell reagálni, ha a helyzet megismétlődik. A cél a hibák és a mulasztások elkerülése.

2024. Május 22. 19:54, szerda | Világ

Július 4-én tartják a brit parlamenti választásokat

A miniszterelnök a Downing Street 10. szám alatti rezidenciája előtt felszólalva véget vetett a választások időpontjáról, hónapok óta tartó huzavonának.

2024. Május 21. 16:42, kedd | Világ

DRÁMA A LEVEGŐBEN: Turbulenciába került a repülőgép, az egyik utas életét vesztette

A hétfő este Londonból Szingapúrba tartó Boeing 777-es fedélzetén 211 utas és 18 fős személyzet tartózkodott.

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.