2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Április 08. 17:52, csütörtök | Tech
Forrás: TECHRADAR

A befektetések előrejelzésében a mesterséges intelligencia lehet a jövő

A befektetések előrejelzésében a mesterséges intelligencia lehet a jövő

Lassan, de biztosan kezd világossá válni, hogy nem létezik olyan felkészült befektetési szakember, amelyik pontosabb előrejelzéseket tudna adni, mint ennek a cégnek az AI-szoftvere.

Eva-Valérie Gfrerer, a Morphais nevű startup alapítója és vezetője olyan cégekbe akar befektetni, amelyeket más beruházók inkább elkerültek. A menedzser 2019 végén alapította a vállalkozást, amely a mesterséges intelligencia segítségével dönti el, hogy egy társaságba érdemes-e beruházni vagy sem. A Morphais név a Mátrix film Morpheus karakteréből jött.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatban gyakran merül fel az a kritika, hogy előítéletes, mert emberek fejlesztik és a tanuló adatbázis a való életen alapul, így átveszi az ő előítéleteiket. Gferer elmondta, hogy a Morphais esetében a megalkotott algoritmus mindegyik diszkrimináló tényezőt - például a nemet vagy a származási helyet - figyelmen kívül hagyja. Az ok egyszerű: egy elvégzett elemzés azt mutatta, hogy ezeknek a dolgoknak nincs hatásuk arra, hogy egy alapító és a vállalata sikeres-e vagy sem. A menedzser hozzátette, hogy nem hiszi, hogy csak bizonyos típusú személyek tudnak jó és eredményes céget felépíteni.

A Morphais a kezdeti szakaszban lévő startupokat vizsgálja, mert azoknak van a legnagyobb szükségük a támogatásra és ezek a vállalkozások a befektetők körében sem népszerűek. A kifejlesztett szoftver naponta több százezer doménregisztrációt tanulmányoz és ezután folyamatosan figyelemmel kíséri az adott oldalak állapotát, változásait, továbbá, hogy felmerülnek-e olyan kifejezések a honlapon, amelyek arra utalnak, hogy egy induló társaságról van szó. A program az olyan adatbázisokat is átkutatja, mint a Crunchbase és az olyan hálózatokat, mint a LinkedIn, s azt figyeli, hogy megváltozott-e egy adott személy státusza.

A Morphais eddig Európában több mint ezer korai szakaszban lévő startupot vizsgált meg és azokat a várható sikerességük alapján osztályozta. A pozitív minősítést erősíti, ha például az alapító fontos tapasztalatokkal rendelkezik, fontos emberekkel van kapcsolata vagy magas fokú a létrejött csapat diverzitása. A kiemelten sikeres jövőjűnek minősített vállalatok több mint 30 százaléka kapott tavaly augusztus óta jelentős összegű pénzt a befektetőktől. Ez alátámasztja a módszer és a használt technológia sikerességét.

Gferer hangsúlyozta, hogy a céljuk egy erős technológiai cég felépítése. Az első beruházási alapjaik várhatóan az esztendő harmadik negyedévére alakulnak majd ki. A következő lépés a támogatások gyűjtése lesz a nagyobb befektetési alapok számára, valamint a technológia továbbfejlesztése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.