2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. December 04. 15:21, hétfő | Kzélet
Forrás: Teraz.sk

A 2023-as év legjobb szlovák kórházai

A 2023-as év legjobb szlovák kórházai

Az év legjobb állami egyetemi kórháza ismét a rózsahegyi SNP Központi Katonai Kórház lett.

Az általános kórházak kategóriájában az Agel Košice-Šaca kórház megvédte első helyét - derül ki a Gazdasági és Szociális Reformok Intézete (INEKO) kilencedik éves kórházi értékeléséből, amely elsősorban a 2019 és 2022 közötti adatok összehasonlításán alapul.

"Az átláthatóság növelése a nyújtott egészségügyi ellátás minőségére és hatékonyságára vonatkozó releváns információk közzétételével véleményünk szerint az egyik legfontosabb előfeltétele annak, hogy a nyilvánosság jobban tájékozott legyen, megalapozottabb döntéseket tudjon hozni, és hatékonyabb nyomást tudjon gyakorolni a közszolgáltatások javítására, ami aztán az egészségügyi intézményeket folyamatos fejlesztésre ösztönzi" - mondta Dušan Zachar, az INEKO igazgatója.

Robert Rusnák, a rózsahegyi kórház igazgatója a megvédett első helyet a katonai kórház orvosi és nem orvosi személyzetének hatékony csapatmunkájának eredményének tartja. "Ugyanakkor nagyra értékelem alapítónk, a Szlovák Köztársaság Védelmi Minisztériuma támogatását, amely nélkül nem történtek volna fontos beruházások és nem valósultak volna meg fontos projektek" - mondta.

Pavol Rusnák, az Agel Košice-Šaca Kórház vezérigazgatója és igazgatótanácsának elnöke nagy hálával, alázattal és felelősséggel fogadja a kórház ötödik címét. Ezt az egész csapat kitartó munkájának tulajdonítja. "A díj hatalmas motiváció számunkra, hogy teljesítsük küldetésünket és segítsünk a betegeknek, akik továbbra is 100 százalékos bizalommal fordulnak hozzánk" - jelentette ki.

Az állami egyetemi kórházak közül a második helyet a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház védte meg. A harmadik helyet a tavalyi évhez hasonlóan a Túrócszentmártoni Egyetemi Kórház szerezte meg. Az általános kórházak kategóriájában az ólublói kórház lett a második, a poprádi kórház pedig a harmadik.

Az értékelés szerint a világjárvány negatívan befolyásolta a szlovákiai kórházak minőségét és teljesítményét, különösen 2020-ban és 2021-ben. Ez a kedvezőtlen tendencia az elmúlt évben már megfordult, de még mindig nem éri el a világjárvány előtti szintet. "23 kiválasztott terápiás sebészeti beavatkozás esetében, amelyek a szlovákiai műtétek volumenének mintegy 60 százalékát teszik ki, a szlovákiai kórházak teljesítménye 2022-ben még mindig csaknem 17 százalékkal volt alacsonyabb a pandémia előtti 2019-es évhez képest" - vázolta az intézet.

Tavaly az értékelés készítői a legtöbb minőségi mutató tekintetében enyhe javulást tapasztaltak az előző évhez képest. Javultak a halálozási mutatók, és csökkent a mentőautók átlagos várakozási ideje a kórházi sürgősségi osztályokon felvett beteggel. Az ismétlődő műtéteket igénylő betegek és a kórházi felvételek aránya azonban évről évre nőtt, ami nem jó jel.

Az értékelés a fekvőbetegek elégedettségének hosszú távú növekedését is megállapítja. Ugyanakkor a betegpanaszok és az Egészségügyi Felügyeleti Hatóság által a rosszul nyújtott ellátás miatt kiszabott bírságok is jelentősen nőttek az előző évhez képest.

A kórházak gazdálkodását illetően az INEKO szerint vegyes a kép, amelyet ráadásul a rendszeresen visszatérő adósságok is torzítanak. "A kórházak önerő-termelő képessége évről évre javult, de a lejárt tartozások növekedtek. Továbbra is igaz, hogy az állami egyetemi kórházak átlagosan lényegesen rosszabb pénzügyi helyzetben vannak, mint a regionális közkórházak" - áll az értékelésben.

Forrás: teraz.sk

Címkék: 2023, Év Kórháza

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.