2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2023. Február 06. 09:18, hétfő | Világ
Forrás: Cas.sk

7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökországot

7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökországot

Legalább 560 ember vesztette életét egy erős földrengésben, amely hétfő este rázta meg Törökország délkeleti részét, a szíriai határ közelében.

A 7,8-as erősségű földrengés a határ mindkét oldalán sok épületet tönkretett, a rémült lakosok a hófödte utcákra futottak ki a hideg téli éjszakában. Több százan megsérültek, az áldozatok száma pedig várhatóan növekedni fog – tájékoztat az AP ügynökség jelentése alapján a TASR.

A földrengést meglehetősen széles területen észlelték, helyi idő szerint hajnali 4 óra 17 perckor (közép-európai idő szerint 2 óra 17 perckor). A rengéseket érezni lehetett a török ​​fővárostól, Ankarától, Cipruson át Libanonig, a Gázai övezetig és a több mint 900 kilométerre fekvő Kairóig.

Az epicentrum a törökországi Gaziantep városától északra fekvő helyen volt. Legalább 130 épület dőlt össze a közeli Malatya tartományban.

A határ szíriai oldalán "katasztrófális" helyzetről számoltak be az ellenzék által ellenőrzött területeken, ahol négymillió szíriai él, akiket a hosszú polgárháború elűzött otthonukból. Az egyik ottani orvos szerint attól tartanak, hogy az áldozatok száma a több százat is elérheti.
Számos nagyváros található a határ török ​​oldalán, ahol több millió szíriai menekült talált menedéket.

Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök a Twitteren közölte, hogy azonnal kutató- és mentőcsapatokat küldtek az érintett területekre. "Reméljük, hogy a lehető leghamarabb, illetve a lehető legkevesebb veszteséggel győzzük le ezt a katasztrófát" - írta.

Süleyman Soylu belügyminiszter arra kérte az embereket, hogy ne menjenek be a sérült épületekbe. Elmondása szerint a legfontosabb a romok alatt rekedt emberek kimentése és kórházba szállítása.

A török ​​polgári védelmi ügynökség jelentése szerint az ország hét tartományában legalább 76-an meghaltak és 440-en megsebesültek. Az egészségügyi minisztérium szerint a halottak száma a Szíria kormánya által ellenőrzött területeken 99 halottra és több mint 330 sebesültre emelkedett.

Forrás: cas.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.