2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2023. Február 13. 21:27, hétfő | Világ
Forrás: refresher.sk

5,2-es erősségű földrengés rázta meg ma Romániát

5,2-es erősségű földrengés rázta meg ma Romániát

A földrengés bekövetkeztét az amerikai geológiai intézet is megerősítette. Még a szlovák határon élők is érezték a rengést.

Megrendült ma a föld Romániában. Az 5,2-es erősségű földrengést Zsilvásárhely (Targu Jiu) városától körülbelül 17 kilométerre rögzítették, ahol állítólag a földrengés epicentruma volt – erősítette meg az US Geological Survey (USGS). Zsilvásárhely Havasalföldön, Olténia északi részén található, közel Erdély déli határához.

„A földmozgás 15 km-es mélységben történt. Nem sokkal az első után egy második, 3-as erősségű földrengés is bekövetkezett ugyanott.” – számolt be róla az erdélyi Új Magyar Szó online.

A rengések után sokan az utcára vonultak, tartva a Törökországban és Szíriában történthez hasonló forgatókönyvtől. A múlt heti földrengés, amely már mintegy 36 000 emberéletet követelt, 7,8-as erősségű volt. Romániából nem jelentettek azonnali károkat, esetleges sérüléseket vagy haláleseteket.

A mai földrengést, amely 15 óra 28 perckor tört ki, a lakosok az epicentrumtól számított 600 km-es körzetben érezték. Még az ukrán-szlovák határterület lakói is regisztrálták őket.

„A Maszol kolozsvári szerkesztőségében is érezni lehetett a földmozgást, az asztalokon lévő monitorok billegni kezdtek és a számítóképek fém dobozai beremegtek.” – olvasható az Új Magyar Szó oldalán.

A legközelebbi nagyváros, a majd százezer lakost számláló Szörényvár (Drobeta-Turnu Severin), mindössze 74 km-re található az epicentrumtól. Az iMeteo szerint Románia valamennyi környező megyéjében érezhető volt a rengés, a legtöbb tanú és jelentés az epicentrumtól számított 200 km-es körzetben található.

forrás: refresher.sk / maszol.ro

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.