2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Január 15. 19:16, szombat | Helyi önkormányzati
Forrás: dunaszerdahelyi.sk / Nagy Attila

2022-ben Kondé-emlékévet tartanak Dunaszerdahelyen

2022-ben Kondé-emlékévet tartanak Dunaszerdahelyen

A Kondé család évének nyilvánította 2022-t Dunaszerdahely Város Önkormányzata. A javaslatot a Bíró Márton Polgári Társulás nyújtotta be a városvezetésnek.

Az emlékév apropóját a család első történelmi megjelenésének 680. évfordulója adta. Mind Dunaszerdahely, mind a régió egyik legismertebb és legősibb családja a Pókateleki Kondé család, amelynek őse 1342-ben telepedett le és szerezte meg a Sárga kastélyt is magába foglaló egykori Pókatelkét, másik nevén Pókaföldet. Ez a történelmi esemény ihlette a polgári társulás javaslatát is, amelynek folytán a 2022-es esztendő Kondé-emlékév lesz Dunaszerdahelyen.

„Az emlékév során több lokálpatrióta, helytörténeti esemény során eleveníti fel Dunaszerdahely város történelmi gyökereit, mutatja be településünk jeles személyiségeit, kiemelten a Pókateleki Kondé családot, illetve annak tagjait. A cél a lokálpatroitizmus és a regionalizmus erősítése, illetve a dunaszerdahelyi fiatalok számára ezen személyiségek példaképül állítása. Az emlékév e céljaiban ugyanis ráépül a 2021-es Szladits Károly-, illetve a 2016-os Csaplár Benedek-emlékévekre, annak hagyományait folytatva,” írja Nagy Attila, a dunaszerdahelyi.sk városi portál munkatársa.

A szervezők az emlékévben több programmal, kiállítással, renoválási munkálattal és előadással akarják felhívni a figyelmet a régió ősi családjára, valamint egy családtörténeti konferencia megrendezésére is sor kerül.

„A Pókateleki Zomor (Szomor, illetve Fekete, majd később Kondé) család a Csallóköz egyik legrégibb és legbefolyásosabb nemesi családja volt. 1342-ben Zomor fia Miklós kapta meg Péter csókakői és gesztesi várnagytól a Szerdahely melletti Pókatelkét. Fiai, Jakab a pókateleki Fekete, míg János a pókateleki Zomor nevet használta – velük vált ketté a család, s ment két ágon, küzdve, pereskedve birtokaikért egymással az évszázadok során. A Pókateleki Zomor /Szomor ág tagjai voltak pl. Miklós (1416), Mihály, János (1561–69 között királyi személynök). A családi ág 1579-ben halt ki fiúágon Pállal. A Pókateleki Fekete ága a családnak 1462-től, a családi ágat alapító Fekete Jakab dédunokájától, Jánostól kezdi el a Conde/Kondé nevet használni, aki Zsigmond királytól címert is kapott. A família szerdahelyi és környékbeli birtokait egészen a 19. századig meg tudta tartani. E család tagja volt többek között Pókateleki Kondé Miklós nagyváradi püspök vagy Pókateleki Kondé József Benedek. Az évszázadok során a Pókateleki Szomor–Fekete–Kondé család a helyi egyház életében is jelentős szerepet vállalt: ők lettek a templom korai patrónusai, kegyurai, illetve legerősebb és legjelentősebb támogatói, templomatyái (a templom vagyonát, jövedelmeit, kiadásait kezelő laikus személyei) egészen a 16. századig. A Pókateleki Kondé család temetkezési helye (az 1700-as évek legvégéig) a Szent György-templom kriptája volt,” zárja cikkét Nagy Attila történész, a dunaszerdahelyi.sk városi portál főszerkesztője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.