2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2021. Október 18. 20:21, hétfő | Világ
Forrás: HVG

Róma: balközép jelölt nyerte a főpolgármesteri választást

Róma: balközép jelölt nyerte a főpolgármesteri választást

Hétfőn véget ért az olaszországi részleges önkormányzati választások második fordulója. Ez volt az olaszok történetében a legkisebb részvételi arányt produkáló önkormányzati voksolás.

A főpolgármesteri választást Roberto Gualtieri, a Demokrata Párt politikusa nyerte, így balközép városatya vezeti mostantól Rómát. Gualtieri egyébként a második Conte-kormány pénzügyminisztere volt és a tegnapi választásokon a szavazatok közel hatvan százalékát sikerült megszereznie. Rómát az elmúlt öt évben az Öt Csillag Mozgalom politikusa vezette, a párt a főváros mellett Torinót is elveszítette.

Triesztben viszont a szavazók több mint fele a Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá Olaszország (FI) alkotta jobbközép koalíció színeiben indult Roberto Dipiazzát választották újra polgármesternek, Dipiazzának ez az egymás utáni negyedik mandátuma.

A két héttel ezelőtti részleges választásokra ötmillió szavazót vártak, a részvételi arány azonban kilenc százalékponttal alacsonyabb volt, mint öt éve – pontosabban 43,9%. Ez az olaszok történetének legalacsonyabb választásik kedvét is jelenti egyben. Az október 3-4.-i első, és a mostani második körben az érintett hat nagyvárosból ötben balközép politikus győzött.

Elemzők szerint a nagyvárosok központjában élő, hagyományosan baloldali szavazók nem maradtak távol az urnáktól, miközben a peremkerületekben korábban a jobboldalra és az Öt Csillag Mozgalomra szavazók között alacsony volt a választási kedv.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.