2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Június 01. 12:00, hétfő | Világ
Forrás: thenewyorktimes

Tajvanban 85 év után nem büntetik a házasságtörést

Tajvanban 85 év után nem büntetik a házasságtörést

A tajvani alkotmánybíróság megszüntette a 85 éves törvényt, mely értelmében a házasságtörés akár 1 év börtönbüntetést vonhatott maga után. Az aktivisták üdvözölték az előrelépést a nők jogainak védelme irányába.

A bíróság döntését egy konferencián jelentették be, Hsu Tzong-li bíró elmondta „a jogszabály sérti a személy szexuális önrendelkezéséhez való jogát” és „komoly beavatkozás a magánéletbe”. „A házasságtörés megszegi a házassági esküt, de nem sérti a közérdeket” – indokolta a döntést a bíró.

Tajvan az utolsó ázsiai ország, amely dekriminilazilálja a házasságtörést, 2015-ben Dél-Kórea, majd 2018-ban India is törölte a büntető törvénykönyvből. Tajvan egyike az utolsó nem muszlim országoknak, ahol megteszik ezt a lépést. Az USA egyes államaiban még mindig léteznek házasságtörésre vonatkozó jogszabályok, a gyakorlatban azonban nagyon ritkán alkalmazzák őket.

Az emberjogi aktivisták szerint a tajvani jogszabály elméletben mindkét nemre vonatkozott, a valóságban azonban sokkal nagyobb mértékben sújtotta a nőket, mint a férfiakat. Egy nemzetközi elemzés szerint a nőket 20%-kal nagyobb eséllyel ítélték el házasságtörésért.

A jogszabály gyakran a szexuális zaklatás áldozatait arra kényszerítette, hogy ne emeljenek vádat – a házasságtörést sokkal könnyebb volt bizonyítani a bíróság előtt, mint a szexuális zaklatást. Egy helyi feminista szervezet vezetője szerint „a felszínen nemi szempontból semleges jogszabály volt, de a gyakorlatban nagyon igazságtalanulműködött a nőkkel szemben”.

Az elítéltek közül kevesen kaptak börtönbüntetést, de sokan 3000 dolláros bírságot fizettek és büntetett előítéletűeknek számítottak. Tajvanban 2016 és 2019 között 1000 embert ítéltek el házasságtörés vádjával.

Lin Hui-huang, az igazságugyi minisztérium alelnöke a pénteki ítélet után elmondta: „Az állam beavatkozása az emberek házasságába valójában rossz hatással van a házassagra”.

A konzervatív erők nem fogadták örömmel a döntést, egyesek szerint „Az alkotmánybíróság a szexuális szabadságot részesíti előnyben a házassággal és családdal szemben".

Tajvanban a társadalom konzervatív és liberális tagjai évek óta harcolnak egymással. Egy évvel ezelőtt a tajvani jogalkotók legalizálták a melegházasságot. Tajvan volt az első ázsiai ország, amely lehetővé tette az egyneműek házasságkötését.

Nyitókép: The Ney York Times

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.