2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2023. Július 12. 09:35, szerda | Világ
Forrás: teraz.sk

160 éve született a kígyómarás elleni szérum felfedezője

160 éve született a kígyómarás elleni szérum felfedezője

Miután visszatért Franciaországba, a himlő és a veszettség mikrobiológiai kutatásával foglalkozott. Már elismert tudósként tanulmányozta a méhek és a hüllők mérgét.

Albert Léon Charles Calmette francia mikrobiológus, higiénikus, a párizsi Pasteur Intézet igazgatója, a kígyómarás elleni szérum felfedezője, valamint a csecsemők tuberkulózis (TBC) elleni diagnosztikai teszt és megelőző védőoltás megalkotója. Július 12-én, szerdán lesz 160 éve, hogy megszületett.

Albert Léon Charles Calmette 1863. július 12-én született Nizzában. Kisfiúként a haditengerészetnél képzelte el a karrierjét, de miután legyőzte a tífuszt, végül orvostudományt tanult, és a haditengerészetnél dolgozott orvosként.

Első gyakorlati tapasztalatait Hongkongban szerezte, ahol 1883-ban kezdett dolgozni, később pedig Afrikában tanulmányozta az álomkór, a malária és a pellagra fertőző betegségeket. Franciaországba visszatérve a himlő és a veszettség mikrobiológiai kutatásával foglalkozott. Már elismert tudósként a méhek és hüllők mérgének, valamint a kurarénak a tanulmányozásának szentelte magát.

A legnagyobb jelentőségű azonban a tuberkulózis területén végzett kutatásai. 1908-tól egy másik tudóssal, Camille Guérin állatorvossal és bakteriológussal a lille-i Pasteur Intézetben azon dolgozott, hogy a Mycobacterium bovis nevű tuberkulózisbaktérium legyengített törzsét tenyéssze, hogy azt az emberek megelőző védőoltásában felhasználhassák.

13 év alatt glicerint és szarvasmarha epét tartalmazó burgonyán növesztettek egy új törzset, amely mind a kísérleti állatra, mind az emberre nézve jelentősen elvesztette virulenciáját. Calmette 1921-ben alkalmazta először sikeresen új vakcináját egy bizonyítottan tuberkulózisos anyától származó újszülöttnél. 1924-ben kezdődött meg az újszülöttek nagyobb léptékű oltása.

A termesztett törzset a két tudós tiszteletére bacillus Calmette-Guérin (BCG) nevet kapta, a tuberkulózis (TBC) elleni oltást pedig calmette-oltásnak nevezik.

Albert Calmette 1933. október 29-én, 70 éves korában halt meg Párizsban.

Forrás: teraz.sk

Címkék: kígyó, méreg, marás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.