2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2020. Augusztus 26. 15:11, szerda | Helyi
Forrás: DPB, TASR

125 éves a pozsonyi villamos

125 éves a pozsonyi villamos

POZSONY, augusztus 26. – A pozsonyi villamosforgalom az egyik legöregebb a világon. Aranykorát száz évvel ezelőttre datálhatjuk és Pozsonynak óriás szerepe volt benne.

Míg más városok most kezdenek visszatérni az elektromos közlekedéshez, addig a dunai metropolisz le sem mondott róla, sőt a városi tömegközlekedés magját képezi. Csütörtökön, augusztus 27-én lesz 125 éve, hogy üzembe helyezték az első pozsonyi villamos-sínpárt, sokkal korábban, mint Prágában vagy más városokban.


„A villamosforgalom kulcskérdés Pozsonyban, hiszen leginkább biztosítja az utasok kényelmét, ezen felül megbízható és pontos,“ nyilatkozta Martin Rybanský, a Pozsonyi Közlekedési Vállalat vezérigazgatója.


Az első járatot 1895 augusztus 27-én indították útjának. A pompa-kísérte megnyitóra sokkal hamarabb került sor, mint mondjuk Prágában. Pontban délben szállította az első utasokat, a feldíszített vagonok ünnepi zenével kísérve gördültek ki az állomásról. Az eladott jegyek alapján az első napon összesen 2468 utast szállított.


„Az első, két kilométeres szakasz a mostani Halászcéh (Rybársky cech) étteremtől indult és a Szlovák Tudományos Akadémiánál ért véget. Még az év szeptemberében meghosszabbították, így a végállomás a Vasútállomás lett,” pontosított Matej Michlík, a PKV marketing- és kommunikációs osztályának vezetője.

Az 1895-ös évben öt villamos vagon üzemelt, ezek tíz perces intervallumokban indultak, amivel Pozsony megelőzte Amsterdamot, Manchestert és Tokiót is. Következő év januárjában a villamosok megjelenésének köszönhetően megszűnt az évtizedekig működő lovaskocsi-forgalom. Az elkövetkező évtizedekben a villamosforgalom állandóan fejlődött, újult, bővült és tökéletesedett. A huszadik század elején megjelentek az első áramszedő berendezések, majd később a villamosok betűkkel való jelölése. A számmal való jelölést csak 1944-től kezdték használni.


A villamos első Duna feletti útja 1951-re tehető, amikor is az Öreg hídon keresztül eljuthattunk az első ligetfalusi megállóba. A híd technikai állapota azonban tíz év után gátat szabott a villamosforgalomnak Ligetfalu irányába. Az új szakaszra több, mint ötven évet kellett várni. Egészen pontosan 2016-ban volt 55 éve, hogy leállt a ligetfalusi vonal.

Jelenleg 209 villamos üzemel a pozsonyi vonalakon, évi 67 millió utas használja a meglévő 42 kilométernyi hálózatot.
„Az elektromos közlekedés jelenleg a legmagasabb prioritásunk, ezért szüntelenül invesztálunk a hálózat kibővítésébe és a jelenlegi szakaszok modernizálásába,” nyomatékosított Michlík és folytatta: „A PKV következő terve, hogy új, modernebb vagonokat vásárol, ezzel is növelve az utasok komfortját, valamint az új szakaszok ellátását. A következő, Ligetfalu déli részét összekötő szakaszát már 2023-ban üzembe helyezzük.”

Címkék: pozsony, villamos

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Február 05. 09:35, hétfő | Helyi

Dunaszerdahely: A városi buszok új menetrendje február 5-én lép hatályba

A város tömegközlekedési rendszerének fejlesztése érdekében február 5-én új menetrend lép életbe a városi buszok számára, figyelembe véve a lakossági kéréseket. A változások elsősorban az 1-es vonalra koncentrálódnak.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.