2023. június 5, hétfő - Fatime

Hírek

2023. Március 11. 09:24, szombat | Kultúra
Forrás: Noviny.sk

11 éve égett le Krasznahorka vára

11 éve égett le Krasznahorka vára

Tizenegy év telt el a Krasznahorka várában pusztító tűzvész óta. Azóta folyik az ország legkiterjedtebb rekonstrukciója. A kastélyon ​​még folynak a munkálatok, a nemesi rezidencia és a múzeum még felújítás alatt áll.

A vár területén még folynak a bontási munkálatok, amelyek még hónapokig tartanak majd. A kastély egészen más kinézetet kap a rekonstrukció után. „Az alsó- és középső várban az Andrássy család idejében bemutatott Krasznahorkát láthatják az idelátogatók” – mondta az SNM – Múzeum Betliar igazgatója, Máté Tímea. "Számos olyan teret láthatnak, amelyeket eddig nem nyitottak meg, vagy más módon használtak, illetve néhány olyan tárolóhelyiséget, amelyeket a közönség még soha nem látott" - mondta Radoslav Ragač, a belügyminisztérium kulturális örökségi részlegének főigazgatója.

Az eredeti projekt a vár helyreállítására irányult, az új már tartalmazza a kastélyt is. Mindent a 21. század igényeihez kell igazítani, és elsősorban a látogatókra kell orientálni. A munkálatok, melyek javában folynak most is, összértéke közel 21 millió euró. "Elég sok a munka, bár lehet, hogy első pillantásra nem látszik, csak az, hogy minden szét van bontva" - mondta Branislav Panis, az SNM vezérigazgatója. "Minden követ helyreállítanak, illetve amint az időjárás engedi, az udvarokat is teljesen lebontják" - mondta Erika Šmelková, az SNM Betliar munkatársa.

A vár lábánál elterülő falu, Krasznahorkaváralja is besegít a rekonstrukcióban. Az önkormányzat feladata az ivóvíz biztosítása a vár szükségletei számára. "Szeretnénk már egy kicsit elkezdeni dolgozni azon, hogy a vár már nyitva legyen, és ha a víz az, amit meg kell oldanunk, akkor megoldjuk" - mondta a község polgármestere, Štefan Kún.

Minden gyűjteményi tárgy, amelyből több mint 4000 darab van, szintén visszakerül várba. Az SNM azon dolgozik, hogy a 20. századi nagy felújítás előtti hangulatot állítsa helyre a kastélyban, és Krasznahorkát olyan formába hozza, amilyenben az Andrássy család hagyta. Jövőre ilyenkor már készen kell állnia a várnak a megnyitásra, és az első látogatók fogadására.

Forrás: noviny.sk
Borítókép: Wikimedia Commons / Palickap

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 26. 16:42, péntek | Kultúra

LISTA: A 47. Duna Menti Tavasz díjazottjai

Az alábbi cikkünkben bemutatjuk a 47. DMT díjazottjait.

2023. Május 24. 11:43, szerda | Kultúra

Elhunyt Daniel Heriban népszerű szlovák színész és zenész

A színésznek egészségügyi komplikációi voltak, ami miatt mentőt hívtak hozzá.

2023. Május 16. 15:19, kedd | Kultúra

Program: 47. Duna Menti Tavasz

Jövő héten kedden, azaz május 23-án kezdődik a 47. Duna Menti Tavasz, a bábcsoportok és gyermekszínjátszó együttesek országos találkozója.

2023. Március 29. 13:19, szerda | Kultúra

Meghívó: Hangácsi István képkiállítása Dunaszerdahelyen

A Csallóközi Múzeum munkatársai tisztelettel meghívnak minden kedves érdeklődőt Hangácsi István képzőművész Dolce Vita 2 című tárlatának ünnepélyes megnyitójára.