2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Június 23. 10:16, kedd | Helyi
Forrás: TASR

Felmérés: Majdnem minden harmadik egyetemista elvesztette a munkáját a koronavírus miatt

 Felmérés: Majdnem minden harmadik egyetemista elvesztette a munkáját a koronavírus miatt

A megkérdezett egyetemi diákok 27%-a vesztette el a munkáját a koronavírus miatt. Derül ki a “Praxuj” elnevezésű projekt felméréséből. A TASR-t Tamara Peterková informálta.

A felmérést kérdőíves formában készítették Szlovákia legnagyobb egyetemeinek bevonásával. A felmérésből kiderül, hogy a legsúlyosabban az Eperjesi kerületet érintette a válság. Ott a megkérdezettek 41%-a vesztette el az egyetem mellett végzett munkáját.

Szintén rossz a helyzet a Pozsonyi kerületben, ahol a diákok 30%-a vesztette el a munkáját. Besztercebánya megyében az országos átlag, tehát a megkérdezettek 27%-a mondta azt, hogy munka nélkül maradt.

Kassa és Zsolna megyékben a legjobb a helyzet. Itt a diákok 20%-a maradt pénzkereseti lehetőség nélkül a koronaválság alatt.

Jozef Gašparík, a “Praxuj” munkatársa reméli, hogy erről a csoportról sem feledkezik meg az állam. Ez szerinte azért is fontos, mert több felmérés is igazolja, hogy azok a diákok, akik egyetemi éveik alatt is dolgoznak, később könnyebben tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

A felmérésbe 2099 diák kapcsolódott be az ország minden pontjáról. A kutatásba nem vonták be a külföldön tanuló diákokat. Az adatgyűjtés június 4. és 15. közt történt. A legtöbben a Pozsonyi kerületben töltötték ki a kérdőívet. A Trencséni kerületben tanulók mindössze 2,7%-a töltötte ki a kérdőívet. A megkérdezettek többsége (60,4%-a) egyetemi alapképzésben (bakalár) vesz részt.

(lev)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Február 05. 09:35, hétfő | Helyi

Dunaszerdahely: A városi buszok új menetrendje február 5-én lép hatályba

A város tömegközlekedési rendszerének fejlesztése érdekében február 5-én új menetrend lép életbe a városi buszok számára, figyelembe véve a lakossági kéréseket. A változások elsősorban az 1-es vonalra koncentrálódnak.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.