2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Május 31. 15:00, vasárnap | Világ
Forrás: MTI

Változhat a G7-es csúcstalálkozó összetétele

Változhat a G7-es csúcstalálkozó összetétele

Donald Trump elhalasztja a G7-es csúcstalálkozót, de egyben ki is bővíti a meghívottak körét. Ezt maga az USA elnöke közölte újságírókkal, írja az MTI.

„Az az érzésem, hogy a G7-es csoport összetétele nem érzékelteti híven a világban zajló változásokat" - mondta az USA elnöke.

A G7-es csoport a világ gazdaságilag legfejlettebb államait hivatott magába tömöríteni, aminek tagja a Egyesült Államok mellett az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország, Kanada és Japán. Mindazonáltal a jelenlegi szerveződés „nagyon idejétmúlt” - fogalmazott az elnök.

Ezt orvosolandó Trump meghívta Oroszországot, Dél-Koreát, Ausztráliát és Indiát is. Kínát azonban – amellyel az USA viszonya az utóbbi időben jelentősen megromlott – nem említette.

Az idei csúcstalálkozót az USA-ban rendezték volna meg, azt azonban a koronavírus-járvány miatt először elhalasztották, majd inkább telekonferencia formájában tartották volna meg. Néhány napja azonban Donald Trump felvetette, hogy a csúcstalálkozót már ősszel akár személyesen is meg lehetne tartani. Ezen célra pedig helyszínként felajánlotta a Washington melletti Camp Davidben lévő elnöki rezidenciát.

A konferencia megtartásának kérdéséről Trump telefonon egyeztetett Boris Johnson brit és Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel továbbá Emmanuel Macron francia államfővel, akik mindhárman jelezték készségüket a részvételre. Angela Merkel német kancellár hivatala azonban a járványveszélyre hivatkozva elhárította a meghívást. Ezt követően pedig Macron bejelentette, hogy csakis akkor érdemes megtartani a találkozót, ha azon mindenki részt vesz. Így az idei csúcstalálkozó sorsa egyelőre mindig kérdéses.

A csúcstalálkozó egyik legfontosabb témája várhatóan Kína lesz. Ezt Alyssa Farah, a Fehér Ház stratégiai kommunikációért felelős igazgatója is megerősítette, aki szerint a csúcstalálkozón az elnök szeretné megvitatni Kína jövőjére vonatkozó kérdéseket is.

(ák)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.