2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Augusztus 24. 19:04, hétfő | Világ
Forrás: MTI

Úgy tűnik valóban megmérgezhették az orosz ellenzék vezérét

Úgy tűnik valóban megmérgezhették az orosz ellenzék vezérét

Az első német klinikai eredmények arra utalnak, hogy Alekszej Navalnijt, az orosz ellenzék vezérét valóban megmérgezhették - írja az MTI.

Hozzátették, hogy Navalnij állapota súlyos, de a politikus nincs akut életveszélyben.

"Orvoscsoport vizsgálta meg minden részletre kiterjedőn a beteget, amint megérkezett. A klinikai teszt alapján úgy tűnik, hogy megmérgezhették olyan anyaggal, amely amely a kolinészteráz-gátlók csoportjába tartozik - áll a a berlini Charité egyetemi klinika orvosai közleményében. Hozzátették, hogy Navalnij állapota súlyos, de a politikus nincs akut életveszélyben.

A konkrét anyagot még nem azonosították, de a hatását - az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges kolinészteráz enzimek gátlását - már kimutatták független laboratóriumokban.Kolinészterzáz-gátló anyagokat használnak például növényvédő szerekben, de kolinészeráz-gátló hatása van az egyik leghíresebb vegyi fegyvernek, a szarinnak is.

Angela Merkel német kancellár és Heiko Maas külügyminiszter közös állásfoglalásban reagált az orvoscsoport vizsgálati eredményeire. Mint írták, "tekintettel Navalnij úr kiemelkedő szerepére az oroszországi politikai ellenzékben" nyomatékosan felszólítják az orosz hatóságokat, hogy a legapróbb részletekig tárják fel az ügyet, méghozzá "a legteljesebb átláthatóság mellett".

Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.