2022. május 18, szerda - Erik, Alexandra

Hírek

2020. Június 29. 18:00, hétfő | Világ
Forrás: Index

Szokatlanul magas radioaktív sugárzást mértek Skandináviában

Szokatlanul magas radioaktív sugárzást mértek Skandináviában

Finn, norvég és svéd sugárbiztonsági hatóságok jelentették, hogy a szokásosnál nagyobb mértékű radioaktív izotópot észleltek. A sugárzás mértéke azonban nem jelent veszélyt az emberi egészségre - tették hozzá.

Mindhárom skandiknáv ország kizárta, hogy az észlelt sugárzás valamelyik erőművükből származna. Holland szakértők szerint a szivárgás forrása Nyugat-Oroszország lehet. Az orosz Roszenergoatomnyilatkozata alapján azonban az ország két északnyugati atomerőműve, a Szentpétervár melletti Leningrád Atomerőmű és a Murmanszktól 150, a finn határtól 100 kilométerre található Kola Atomerőmű rendeltetésszerűen működik, és egyikből sem jelentettek sugárzást.

A Roszenergoatom szóvivője a TASZSZ orosz hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy egyik erőműből sem érkezett panasz meghibásodás miatt. A sugárzás mértéke az erőművek környékén nem változott júniusban.

Az Átfogó Atomcsend-szerződés Szervezetének (CTBTO) vezetője, Lassina Zerbo a Twitteren posztolt egy térképet, amelyen a sugárzás forrásának feltételzett térsége látható.

Bár a CTBTO vezetője szerint az érzékelt sugárzás valószínűleg polgári célú nukleáris létesítményből származik, nem kizárt, hogy a sugárzás forrása egy atommeghajtású jégtörő vagy egy atom-tengeralattjáró. Ilyenek ugyanis szintén megtalálhatóak a térségben.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 17. 10:04, kedd | Világ

Oroszország figyelmeztette az USA-t

Moszkva azt üzente Washingtonnak, hogy ha rövid időn belül nem állnak le az ukránok felfegyverzésével, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

2022. Május 16. 10:34, hétfő | Világ

Tudomány: sikerült életet csempészni egy ember szemébe a halálát követően

Egyszerre félelmetes és csodálatos sikert aratott egy amerikai kutatócsoport, amelynek sikerült érzékelhető jeleket mérnie egy elhunyt páciens retinasejtjeiben.

2022. Május 16. 10:10, hétfő | Világ

ISW: Az orosz erők állítólag feladták az ukrán csapatok bekerítésének tervét

Az orosz hadsereg inkább Szjevjerodonyeck városának elfoglalására összpontosít a továbbiakban.

2022. Május 14. 04:58, szombat | Világ

Ezen a napon: május 14. • Aláírják a Varsói Szerződést

Nem egy klasszikus, eseménydús napról van szó, ha május 14-t emlegetjük, mi mégis megpróbáljuk összeszedni a történelem legérdekesebb, mai napra datálható eseményeit.