2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Április 05. 20:05, hétfő | Kultúra
Forrás: 24.hu / Magyar Hang

Isten éltesse a 75 éves Bródy Jánost

Isten éltesse a 75 éves Bródy Jánost

Ma ünnepli 75. születésnapját a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes, zeneszerző, gitáros és dalszövegíró. Ezúton kívánunk neki mi is nagyon boldog születésnapot!

Villamosmérnöknek készült, le is diplomázott, de életét akkor már a zene töltötte ki. Érettségi után, 1964-ben Koncz Zsuzsa ajánlására került a később legendássá vált Illés zenekarba, ekkor ragadt rá a Tini becenév. Az együttes klasszikus felállása – a gitáron és billentyűs hangszereken játszó Bródyn kívül Szörényi Levente énekes-gitáros, Szörényi Szabolcs basszusgitáros, Illés Lajos billentyűs, Pásztory Zoltán dobos – 1965-re alakult ki, írja a Magyar Hang.

Az év nyarán a nógrádverőcei ifjúsági táborban játszottak, itt születtek meg az első magyar nyelvű beatdalok (Az utcán, Óh, mondd). Még az év során elkészült az első magyar nyelvű beat kislemez (Táskarádió), és Koncz Zsuzsa a tévében elénekelte Rohan az idő című dalukat, innen számítható a magyar nyelvű beatzene. Egy évvel később, élete első Táncdalfesztiválján megosztott második helyezettet ért el.

Az Illés bekerült a nagyok mellé, az Omega és a Metró mellett Magyarország egyik kedvenc zenekara lett. A dalok zömét Szörényi Levente szerezte, a szövegeket pedig maga Bródy írta. Bródy dalszövegei politikailag kényes szövegeket tartalmaztak, így az Illés hamar a lázadó ifjúság életérzésének nagykövete lett. Ez az akkori hatalom figyelmét természetesen nem kerülte el, így hosszú kínkeserves harc után Illés Lajos 1973 végén feloszlatta a zenekart. Bródy nem tétlenkedett, 1974-ben új együttest hozott létre Fonográf néven, emellett Koncz Zsuzsa és Halász Judit lemezeire írt dalokat. A cenzúra egyre erősödött Bródy felett, de ettől volt ő zseni, hogy mindig megtalálta a módszert érzelmei és gondolatai közvetítésére. A dalszerző önálló korszaka 1978-ban kezdődött, a Várszínházban és az Egyetemi Színpadon tartott előadásaival.

1980-ban jelent meg első szólólemeze Hungarian Blues címmel, rajta a Filléres emlékeim, a Földvár felé félúton és a Mama, kérlek című slágerekkel. Ezt az 1984-ben kiadott Ne szólj szám című album követte, rajta többek között a hatvanas években betiltott, egy nemzedék himnuszának számító Ha én rózsa volnék kezdetű dallal. Bródy ezután sem pihent, négy-ötévenként új önálló nagylemezzel rukkolt elő: 2001 – Kockázatok / 2011 – Illés szekerén / 2016 – Ráadás / 2020 – Gáz van, babám!

Dalaiban, magatartásában ma is azt képviseli, amit a hatvanas évek végén. „Az álláspontom ugyanaz, mint ötven éve, csak az élet díszletei cserélődnek mögöttem, akár egy forgószínpadon” – nyilatkozta 2015-ben. Vámos Miklós 1994-ben könyvet írt róla Ha én Bródy volnék címmel.

Bródy János több mint 60 nagylemez elkészítésénél közreműködött, 800 dalt fűznek a nevéhez és 200 dal zenéje is kapcsolódik hozzá, zárja a Magyar Hang cikke.

Nyitókép: Csóti Rebeka / 24.hu

Címkék: 75, Bródy János

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.