2021. október 17, vasárnap - Hedvig

Hírek

2021. Szeptember 22. 17:43, szerda | Világ
Forrás: cas.sk

Ezreket evakuáltak La Palma szigetéről egy különösen aktív vulkán miatt

Ezreket evakuáltak La Palma szigetéről egy különösen aktív vulkán miatt

A Spanyolországhoz tartozó La Palma szigetéről több, mint 6800 embert kellett kimenekíteni. A hivatalok Todoque városából evakuálták a lakosokat a Cumbre Vieja vulkán aktivitása következtében.

Az égbe szökellő láva egyes helyeken elérte a 12 méteres magasságot. A vulkán még vasárnap tört ki, a láva azóta is hömpölyög a tenger irányába. A szigetlakók igyekeztek minden mozdítható ingóságot megmenteni, mielőtt a forró láva eléri házaikat. Egyesek a kimenekítésre csupán egy órát kaptak. „Az egész életemet belezsúfoltam egy teherautóba,” mondta Javier López todoque-i lakos.

A tűzoltók is igyekeznek minél több lakó- és családi házat megmenteni, éjt nappallá téve dolgoznak. Több helyen árkokat kellett ásniuk, hogy a lávafolyam új irányt kapjon. A megfeszített mentés ellenére is már legalább 320 épületet nyelt el a forró pokol. A láva jelenleg 154 hektáron pusztít, több banánültetvény, gyümölcsös és termőföld esett áldozatul a természet erejének.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 15. 15:48, péntek | Világ

A kilencvenes évek óta nem volt ilyen rossz a helyzet az európai újautó-piacon

A félvezetők hiánya miatt kialakult visszaesés már a harmadik egymást követő hónapban csökkentette az új autók forgalomba helyezésének mértékét.

2021. Október 15. 14:32, péntek | Világ

Amerikában bányásszák a legtöbb Bitcoint

Első alkalommal történt meg, hogy az Egyesült Államok megelőzte Kínát a legnépszerűbb kriptovaluta termelésében.

2021. Október 14. 15:48, csütörtök | Világ

EU ROAMING: tíz évvel meghosszabbítanák a roamingdíjak eltörlését, sőt újabb kedvezmények várhatók

Jövőre lejár az EU egyik sikertörténete, azaz elvileg megszűnik a barangolási (roaming) díjak eltörlése. Az Európai Parlament azonban ezt nem szeretné, így következő tíz évvel meghosszabbítanák a díjmentességet.

2021. Október 14. 01:30, csütörtök | Világ

JP Morgan: a kriptovaluták értéktelenek

Legyen bármennyire is sikeres a Bitcoin, keressenek vele bármennyit a befektetők vagy a kalandorok, megítélése még mindig nagyon vitatott a bankszektorban.